Fondurile Phare 2004 au fost contractate in proportie de 98%

8 februarie 2007

Fondurile alocate agriculturii prin Programul Phare 2004 au fost contractate in proportie de 98%, agricultura fiind unul dintre sectoarele in care nu au fost inregistrate pierderi din alocarile Phare, a declarat pentru ROMPRES coordonatorul programului Phare din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (UIP), Marisanda Piriianu.

"Agricultura dispune pe trei ani, in cadrul planificarii multianuale Phare 2004-2006, de un buget total de 72 milioane euro, din care 59 milioane euro reprezinta fonduri Phare, iar 12,7 milioane euro co-finantarea de la bugetul national", a precizat coordonatorul programului Phare.

Circa 61% din fondurile Phare destinate agriculturii, adica 36 milioane de euro, au fost destinate componentei de investitii, 17 milioane euro (29%) proiectelor de infratire, iar pentru asistenta tehnica a fost alocata o suma de aproximativ 5,9 milioane euro.

"Prin componenta de investitii urmarim sa cream acele structuri, laboratoare si echipamente IT si de comunicare, care pot sprijini implementarea reglementarilor Uniunii Europene, deoarece toate structurile romanesti trebuie sa fie compatibile cu normele UE", a mai spus Marisanda Piriian.

La ora actuala, se deruleaza la nivelul MAPDR atat proiecte de infratire, pentru toate subsectoarele sectorului agricol, cat si proiecte de investitii, prin memorandumurile financiare Phare 2004.

Phare 2004 a avut alocata o suma de 23,59 milioane euro din fondurile totale, Phare 2005 - circa 18 milioane euro, iar Phare 2006 aproximativ 17,41 milioane euro.

"Pentru Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) am derulat un sprijin Phare, pe componenta de investitii, in vederea achizitionarii de echipamente IT, care insumeaza 4,3 milioane euro, co-finantarea de la bugetul national fiind de 25% din aceasta suma. De asemenea, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit sprijin Phare, tot pentru dotarea cu echipamente IT si de comunicare, in valoare de circa 2,8 milioane euro, inclusiv contributia bugetara de 25%", a mai spus coordonatorul programului.

Nu in ultimul rand, Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) din cadrul Ministerului Agriculturii a primit 660.000 euro din fonduri Phare si de la bugetul national.

Marisanda Piriianu a precizat ca, in prezent, UIP pregateste desfasurarea si organizarea licitatiilor pentru fondurile Phare 2005.

'Sunt lansate licitatiile pentru achizitionarea echipamentelor necesare inspectiei de stat in sectorul de legume si fructe, acestea urmand sa inceapa la sfarsitul lunii februarie, astfel incat, pana la 30 noiembrie 2007, cand expira memorandumul financiar 2005, toate contractele sa fie incheiate', a explicat coordonatorul programului Phare din MAPDR. Pentru sectorul de legume si fructe fondurile alocate depasesc un milion euro.

De asemenea, pentru sectorul vin exista un sprijin investitional de circa 750.000 de euro necesar completarii retelei de control a calitatii vinului, licitatia fiind prevazuta pentru 30 martie.

'La ora actuala, avem deja infiintate trei laboratoare pentru controlul calitatii vinului, tot cu sprijin Phare, din care un laborator central la Valea Calugareasca. Aceste laboratoare sunt in proces de acreditare nationala de catre RENAR, acreditare pe care speram sa o obtinem cel tarziu la inceputul lunii iulie', a adaugat Marisanda Piriianu.

Potrivit datelor UIP, din fondurile Phare 2005 vor fi achizitionate echipamente pentru DACL in cadrul celor cinci laboratoare de control al calitatii laptelui, in valoare de aproximativ 650.000 euro, din care 25% contributia statului roman, precum si a unui soft necesar asigurarii unui management eficient al cotei de lapte, in valoare de aproximativ 700.000 de euro. Data deschiderii licitatiei este 4 aprilie.

Pentru o parte din investitiile Phare 2005 documentatia pentru contractare a fost depusa inainte de finalizarea anului 2006.

'In acest an, vom achizitiona un soft pentru APDRP, in valoare de patru milioane euro si vom mai completa investitii pentru APIA si IACS, in valoare de 1,7 milioane euro', a explicat coordonatorul programului Phare.

Tot din fondurile Phare 2006 vor fi achizitionate, incepand din acest an, echipamente pentru sistemul de informatii in agricultura, pentru o retea de contabilitate in sectorul agricol cat si pentru sistemul fitosaniar.

Coordonatorul programului a precizat ca, prin semnarea memorandumului financiar Phare 2006, vor putea fi lansate licitatii comune atat pe fondurile 2005 cat si 2006 necesare achizitionarii unor echipamente in sectorul fitosaniar, APIA si IACS, ceea ce va contribui la utilizarea cat mai eficienta a fondurilor alocate.

Phare este un program lansat de Comunitatea Europeana in 1990, avand ca destinatie Polonia si Ungaria. Ulterior, acesta s-a extins si la celelalte state din Europa Centrala si de Est candidate la aderarea la UE, devenind principalul instrument de asistenta financiara si tehnica oferit de UE pentru restructurarea economiilor acestor tari si crearea infrastructurii necesare aderarii la Uniunea Europeana.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro