Fonduri structurale pentru turismul romanesc

17 ianuarie 2007

Turismul romanesc va beneficia de fonduri structurale in valoare de circa 710 milioane euro, in perioada 2007-2013, bani care vor fi alocati pentru dezvoltarea a doua programe operationale ale Guvernului Romaniei, a declarat, miercuri, presedintele ANT, Monica Barbuletiu. "Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, turismul romanesc va beneficia de fonduri nerambursabile importante, sub forma fondurilor structurale, existand numeroase posibilitati de atragere a banilor europeni, fie sub forma investitiilor directe in infrastructura turistica, pentru cresterea calitatii serviciilor turistice, fie pentru pregatirea si perfectionarea personalului din domeniu, fie pentru dezvoltarea serviciilor de agrement turistic, precum si pentru valorificarea, protejarea si conservarea patrimoniului turistic natural", a spus presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Monica Barbuletiu.

Potrivit presedintelui ANT, in vederea accesarii fondurilor structurale, Romania a elaborat programe operationale sectoriale pentru perioada 2007 – 2013, care cuprind masurile ce urmeaza a fi finantate, precum si bugetele alocate. Aceste programe urmeaza a fi negociate si aprobate de Comisia Europeana. Turismul se regaseste ca axa in doua programe operationale.

Programul Operational Regional are ca obiectiv accelerarea cresterii economice a tuturor regiunilor, cu prioritate a celor mai slab dezvoltate, si contine Axa prioritara nr. 3, "Dezvoltarea turismului regional si local". Aceasta axa vizeaza valorificarea resurselor turistice existente, precum si a celor neintroduse inca in circuitul turistic (resurse turistice istorice, culturale, naturale), crearea de noi locuri de munca si cresterea veniturilor din activitati turistice, crearea de noi surse de venit in zone izolate cu potential turistic. "Bugetul total al acestei axe, pentru perioada 2007 – 2013, este de circa 577,94 milioane euro, din care 491,25 milioane euro proveniti de la Uniunea Europeana, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala, si 86,69 milioane euro, fonduri nationale publice. Fondurile vor putea fi atrase direct si de catre operatorii din turismul balnear, prin intermediul proiectelor de investitii pentru cresterea calitatii serviciilor de cazare, achizitionarea de aparatura medicala si tratament, servicii de agrement turistic", a spus Monica Barbuletiu.

Potrivit sefului ANT, Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice” are ca obiectiv cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti, in vederea reducerii decalajelor fata de productivitatea medie europeana. In cadrul acestui program, turismul se regaseste la Axa prioritara nr. 5 - "Romania – destinatie atractiva pentru turism si afaceri”, care vizeaza sustinerea cresterii competitivitatii economice, prin imbunatatirea imaginii Romaniei, promovand turismul romanesc.

Axa 5 va aloca fonduri pentru doua domenii de interventie nationale majore: promovare turistica si dezvoltarea retelei nationale de Centre de Informare si Promovare Turistica. Bugetul total al acestei axe pentru perioada 2007 – 2013 este de circa 131,76 milioane euro, din care 112 milioane euro proveniti de la Uniunea Europeana, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala, si 19,76 milioane euro, fonduri nationale publice. Operatorii din turismul balnear vor putea accesa fonduri importante, prin intermediul asociatiilor profesionale si a ONG-urilor, pentru proiecte care vizeaza oferta de turism intern si activitati de marketing specifice pentru dezvoltarea turismului intern.

"In plus, activitati specifice din domeniul turismului vor putea fi finantate de catre operatorii din domeniul turismului si in cadrul altor programe operationale sectoriale, si anume Programul Operational Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane”, pentru activitati de formare si perfectionare profesionala, Programul Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu, pentru alinierea la standardele UE in materie de mediu, respectiv protectia si conservarea mediului", a mai spus Barbuletiu.

De asemenea, fonduri importante vor fi alocate pentru dezvoltarea turismului in spatiul rural, prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. Din acest fond, va fi finantat Planul National Strategic de Dezvoltare Rurala, care prevede sustinerea dezvoltarii turismului rural, in axa nr. 3 de dezvoltare rurala, potrivit presedintelui ANT.

Guvernul Romaniei a aprobat, in martie 2006, un plan national de investitii in infrastructura turistica, care vizeaza sase sectoare, in care sunt incluse turismul balnear si cel cultural.

Pentru turismul balnear, se are in vedere reconditionarea captarilor, transportului si distributiei apei minerale, realizarea de noi foraje pentru captarea surselor suplimentare de apa minerala, modernizarea si amenajarea incintei exterioare / interioare a salinelor incluse in proiecte, imbunatatirea semnalizarii prin panouri cu harti si schite de localitati, indicatoare pentru obiective turistice si structurile de cazare / infrastructura generala din statiuni. Se mai are in vedere imbunatatirea sistemului de afisaj in toate garile si punctele acces, dezvoltarea retelei de centre de informare turistica in statiunile balneoclimaterice, infiintarea de sate de vacanta si campinguri in statiunile balneoclimaterice; amenajarea de noi trasee turistice in statiuni si imprejurimi.

Pentru turismul cultural, se are in vedere reabilitarea incintelor obiectivelor turistice, reabilitarea si amenajarea traseelor turistice, imbunatatirea sistemului de semnalizare prin panouri cu harti si schite de zone si localitati, indicatoare pentru edificii culturale, monumente, precum si structuri de cazare/infrastructura generala, afisaj in toate garile si punctele de acces, precum si dezvoltarea retelei de centre de informare turistica.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro