Fonduri europene pentru dezvoltarea satelor

15 mai 2007

Programele de dezvoltare a satelor vor beneficia de fonduri europene de 1,5 miliarde euro in urmatorii cinci ani, iar pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere sunt prevazute fonduri de peste un miliard euro, sumele urmand sa fie alocate prin intermediul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNR). Finantarile sunt prevazute in proiectul PNDR, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru dezbatere publica.

Programul de renovare si modernizare a satelor beneficiaza aproape integral de fonduri nerambursabile si are ca scop cresterea atractivitatii spatiului rural, prin modernizarea infrastructurii rutiere, investitii in serviciile de baza destinate populatiei (apa curenta, canalizare, energie electrica), amenajarea spatiilor de interes public, studii despre patrimoniul rural.

Plafonul ajutorului public nerambursabil in cadrul acestui program este de un milion de euro pe proiect, sprijinul public fiind de 100% din valoarea proiectului pentru consilii locale si de 70% pentru persoanele fizice sau juridice.

Firmele din sectorul agricol si forestier vor putea accesa fonduri publice de 1,071 miliarde euro pentru cheltuieli de crestere a valorii adaugate a produselor. Programul prevede atragerea unor fonduri private de aceeasi valoare, urcand suma totala pentru astfel de activitati la 2,14 miliarde de euro.

Pentru modernizarea exploatatiilor vor fi alocate 675 de milioane euro prin PNDR, iar valoarea totala programului, care include si fondurile private atrase, ajunge la 1,35 miliarde de euro.

Avand ca scop introducerea de noi tehnologii si diversificarea productiei, sprijinul acordat acopera 50% din investitie, in cazul producatorilor agricoli, si poate ajunge pana la 100% in cazul refacerii potentialului productiv al terenurilor agricole, daca au fost afectate de calamitati naturale. Plafonul maxim pe proiect al sprijinului comunitar este de un milion de euro sau de 1,5 milioane de euro, pentru investitii in obtinerea de energie regenerabila.

Pentru imbunatatirea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii, suma totala a fondurilor alocate se ridica la 635 de milioane de euro. Finantarile acopera 60% din valoarea proiectului, in cazul investitiilor private, si 100%, pentru proiectele de interes public. Sumele provin 80% din fonduri europene si 20% de la bugetul national, valoarea maxima a sprijinului public fiind de 1-1,5 milioane de euro, pentru investitiile publice si 600.000 - 750.000 euro, in cazul celor private.

O alta prevedere a Planului este ca fermele agricole de semisubzistenta sa fie sprijinite printr-o suma fixa de 1.500 de euro pe an, pe o perioada de maxim cinci ani. Valoarea a programului este de aproape 600 de milioane de euro si reprezinta in totalitate fonduri publice.

Platile de agro-mediu vor beneficia de 676 de milioane de euro in urmatorii cinci ani, fondurile urmand a fi utilizate pentru dezvoltarea agriculturii ecologice ca modalitate de protectie a mediului. Fondurile provin in proportie de 82% de la institutiile europene si de 18% de la bugetul de stat. in perioada 2007-2013 vor fi sprijiniti peste 53.000 de fermieri, care detin sau administreaza o suprafata agricola de peste 2,8 milioane hectare.

Sprijinul pentru zonele defavorizate agricol - montane sau altele decat cele montane - se ridica la aproape la 1,37 miliarde de euro, iar valoarea programelor nu necesita cheltuieli din partea persoanelor eligibile care acceseaza aceste fonduri.

Astfel, fermierii din zonele defavorizate vor primi intre 45-68 de euro pe an, in functie de zona, iar utilizatorii de terenuri din ariile protejate prin lege si care sunt afectati de anumite restrictii vor primi plati compensatorii de pana la 200 de euro anual, pe hectar de teren agricol utilizat. in situatii exceptionale, sprijinul poate ajunge pana la 500 de euro anual.

Prin PNDR vor fi acordate finantari si in cazul diversificarii activitatilor economice non-agricole din mediul rural. Valoarea totala a programului se ridica la 1,06 miliarde de euro, dintre care cheltuielile publice acopera 742 de milioane de euro.

Fondurile totale estimate a fi derulate prin intermediul PNDR in intervalul 2007 - 2013 se ridica la circa 11,7 milarde de euro, dintre care cheltuielile private reprezinta 2,3 miliarde de euro, iar contributia bugetului de stat se ridica la 1,9 miliarde de euro.

Fondurile pot fi accesate prin investitii precum cele in marketing sau dezvoltarea de noi produse si tehnologii, finantarea cuprinzand intre 25% si 50% din investitii. Banii provin in proportie de 80% din fonduri UE si 20% de la autoritatile din Romania, iar valoarea maxima a sprijinului public nerambursabil este de doua milioane euro pe proiect.

PNDR, elaborat de Ministerul Agriculturii, cuprinde principalale domenii in care producatorii agricoli vor putea depune proiecte, pentru obtinerea finantarilor din fonduri UE pentru dezvoltare rurala, care se ridica la circa opt miliarde de euro, in perioada 2007-2013.

Planul se afla in dezbatere publica pana la 28 iunie, cand Ministerul Agriculturii va organiza o sedinta de evaluare.

Documentul trebuie aprobat de Comisia Euroapeana (CE), iar proiectele vor putea fi depuse incepand cu luna iunie sau iulie, dupa trimiterea planului la Bruxelles.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro