Fondul de investitii, primul pas catre un credit ipotecar

11 iulie 2006

Multi dintre cei care vor sa-si achizitioneze o casa prin credit se confrunta cu o problema greu de rezolvat: lipsa avansului pentru imprumut. Cum acesta este stabilit de BNR la 25% din valoarea locuintei, poate fi vorba despre sume apreciabile, mai ales in conditiile cresterii accelerate a preturilor de pe piata imobiliara. Pentru a depasi problema avansului, cei interesati au la dispozitie produse de economisire ale bancilor, care ofera insa randamente... sub inflatie, sistemele de economisire-creditare propuse de cateva institutii, precum Raiffeisen Banca pentru Locuinte sau HVB Banca pentru Locuinte, sau accesarea unui imprumut pentru nevoi personale destinat achitarii avansului, in paralel cu cel ipotecar reprezinta o solutie disponibila numai celor care dispun de venituri foarte ridicate. Societatea de administrare a investitiilor Certinvest propune insa un alt mod de a face rost de banii necesari avansului obligatoriu obtinerii unui credit pentru locuinte, investitia in piata de capital.

Fondurile de investitii, o solutie optima

Fondurile de investitie sunt o alternativa a depozitelor, imbinand avantajele cardului cu cele ale unui depozit la termen si ale contului curent. Si in aceasta situatie exista avantaje si dezavantaje. In orice caz, un potential investitor trebuie sa stie ca nu este legat de o anumita scadenta, asa cum este in cazul depozitului la termen. Poate investi si sume mici, oricand si, totodata, isi poate consulta administratorul, persoana cunoscatoare a pietei de capital. De asemenea, investitorii au acces la instrumente mai complexe prin intermediul unui fond. De obicei se percepe un comision lunar de administrare, procent din activul net, si un comision de rascumparare. Acesta din urma scade progresiv pe masura ce retragerea se face dupa o perioada mai lunga.

Investeste dupa profilul tau de risc

Fondurile de investitii colecteaza bani de la mai multi investitori, pe care ii plaseaza in mod profesionist in scopul obtinerii de castiguri. Investitorii cumpara titluri, atunci cand depun banii intr-un fond si vand titlurile atunci cand retrag banii. Odata cumparate titlurile, acestea sunt plasate in depozite bancare, titluri de stat, obligatiuni si actiuni, in functie de profilul de risc al investitorului. Un fond deschis de investitii este o entitate administrata, fara personalitate juridica. La buna functionare a unui fond participa administratorul, depozitarul si distribuitorii. In privinta economisirii trebuie intotdeauna analizat gradul de risc.

In functie de profilul de risc, strategia de investitii a fondului, istoricul de performante al fondului pe segmentul din care face parte si experienta pe piata a administratorului, Certinvest propune patru fonduri de investitii, pentru constructia unei case indicand ca ideale fondurile Capital Plus si Orizont.

Capital Plus este un fond diversificat, recomandat pentru perioade de investitii mai mari de un an de zile. Segmentul personal al acestui fond il reprezinta investitorii care, prin plasamente periodice, isi creaza fondurile necesare atingerii a diverse scopuri: scolarizare, pensie, achizitii importante. Reprezinta fondul ideal pentru cei care vor sa-si cumpere o casa combinand in mod echilibrat riscurile cu castigurile constituit fiind dintr-un mix de actiuni, depozite bancare si obligatiuni. Cresterea inregistrata de acest fond in ultimele 12 luni este, potrivit datelor prezentate de Cerinvest pe pagina proprie de internet, de 16,29%.

In schimb, Orizont este un fond cu un portofoliul diversificat de obligatiuni municipale si corporative, cu o evolutie constanta in timp, care este data de investitia in instrumente financiare cu un venit fix. Investitia cu preponderenta in actiuni confera o protectie reusita, cresterea generata fiind insa  mai mica decat in cazul Capital Plus – 11,3% in ultimele 12 luni.

Pentru a putea obtine banii necesari avansului pentru un credit ipotecar, trebuie sa investiti intr-un astfel de fond pe o perioada de cel putin 5 ani. De exemplu, daca investiti lunar 450 RON intr-un astfel de fond, timp de 5 ani, la un crestere medie anuala de 13%, acumulati aproape 37.000 RON. Investitia in aceasta perioada se ridica la 27.000 RON. Suma acumulata reprezinta la cursul actual putin peste 10.000 de euro, ce permite accesarea unui imprumut de 40.000 de euro. Astfel de calcule pot fi realizate pe pagina de web a Certinvest, unde exista un demo care iti prezinta evolutia fondurilor investite in timp, in functie de cresterea anuala.

Cei care nu sunt dispusi sa-si expuna economiile la un grad de risc crescut pot sa aleaga fondul monetar "Tezaur", ideal pentru cei care vor sa-si plaseze banii pe termen scurt (sub un an). Acesta este similar contului curent bancar si a inregistrat o crestere in ultimele 12 luni de 4,98%.  

La polul opus se afla fondul Intercapital, care se adreseaza persoanelor care inteleg functionarea pietei bursiere si isi asuma un grad de risc mai ridicat. Acesta dispune de randamente superioare pe termene medii si lungi, precum si de un acces facil la portofolii mare de actiuni, cu costuri minime pe termene lungi, intre 5 si 10 ani. Intercapital a avut o crestere pe ultimele 12 luni de 18,81%.

Nicoleta Margineanu
[email protected] 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro