Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă Guvernului să se opună "cu putere" reducerii taxei pe valoare adăugată (TVA) la alimente, creşterii pensiilor înainte de termenul stabilit iniţial pentru ianuarie 2009 şi propune prudenţă în majorarea salariilor. "Misiunea îndeamnă autorităţile să se opună cu putere acestor iniţiative, precum şi altora care ar putea pune în pericol îndeplinirea ţintelor fiscale pentru 2008 şi care ar putea slăbi stabilitatea macroeconomică", se arată în concluziile misiunii Fondului care s-a aflat la Bucureşti în luna aprilie.
Experţii FMI sunt de părere că reducerea TVA pentru alimente de la 19% la 5% ar putea induce un cost fiscal anual de până 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), în funcţie de modul de implementare a măsurii.
În acelaşi timp, majorarea pensiilor ar putea genera costuri fiscale reprezentând 1,5% din PIB.
Cele trei riscuri menţionate survin în contextul unui mediu politic fragmentat şi în condiţiile apropierii alegerilor, aceşti factori deturnând interesul autorităţilor către o politică fiscală pe termen scurt, menţionează instituţia financiară.
FMI consideră că autorităţile de la Bucureşti ar trebui să implementeze, în paralel, o serie de măsuri pentru asigurarea stabiliutăţii fiscale.
Astfel, Fondul recomandă îmbunătăţirea expertizei fiscale şi competenţelor la nivel executiv şi legislativ, printre măsurile propuse fiind creşterea transparenţei, capacităţii de analiză şi orientarea către un buget bazat pe performanţă.
În acelaşi timp, autorităţile române ar trebui să modifice abordarea fiscală actuală, orientată către termene scurte, astfel că rectificările bugetare multiple ar trebui reduse, modalitatea de decizie prin ordonanţe de urgenţă ar trebui reconsiderată şi toate cheltuielile şi veniturile bugetare ar trebui sprijinite de legislaţia deja aprobată.
A treia măsură menţionată de Fond se referă la înfiinţarea unei agenţii fiscale independente. Pe termen scurt, autorităţile de la Bucureşti ar trebui să aibă în vedere instituirea unui grup de experţi care să ofere prognoze macroeconomice şi legate de venituri bugetare pentru limitarea deciziilor bugetare generate de motivaţii politice.
În timp, rolul unei astfel de agenţii ar trebui extins pentru a oferi analize legate de propuneri bugetare specifice.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro