FMI: Este necesara o interventie la nivel guvernamental pentru rezolvarea crizei creditelor

7 aprilie 2008

Intervenţia autorităţilor guvernamentale este necesară pentru rezolvarea crizei de pe piaţa creditelor, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, avertizând că turbulenţele din sectorul financiar vor afecta semnificativ avansul economiei globale. "Cred cu adevărat că necesitatea unei intervenţii a autorităţilor publice devine mai evidentă", a afirmat Strauss-Kahn în cadrul unui interviu pentru publicaţia Financial Times.
           
Intervenţia guvernelor, fie pe piaţa titlurilor, a locuinţelor sau în sectorul bancar, va funcţiona ca "a treia linie de apărare", spijinind politicile fiscale şi monetare implementate.
          
 
Autorităţile, în special cele din SUA, au implementat măsuri extrem de agresive pentru a asigura lichiditatea pe piaţa financiară, dar nu au intervenit în cadrul sistemului financiar, cu excepţia preluării Bear Stearns din luna martie.
           
Miniştrii de finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale din întreaga lume au analizat în ultimele luni diverse variante de implicare, dar majoritatea, inclusiv cei din zona euro şi SUA, consideră că o intervenţie publică la nivel extins nu este necesară în prezent.
           
Declaraţiile lui Strauss-Kahn vor pune presiune asupra miniştrilor de finanţe şi a băncilor centrale pentru a lua măsuri concrete.
           
Oficialul FMI a respins ideea potrivit căreia criza de pe piaţa creditelor este în principal problema Statelor Unite.
          
 "Criza este globală. Aşa numita teorie a decuplării este total greşită", a spus Strauss-Kahn, menţionând că şi economiile statelor în curs de dezvoltare, precum China şi India, vor fi afectate.
           
FMI va revizui, în această săptămână, în sens negativ estimările privind creşterea economică mondială.
           
"Previziunea pe care o vom anunţa în câteva zile nu este foarte optimistă. Riscurile pe care le-am enumerat în ultimul raport s-au materializat", a spus oficialul instituţiei internaţionale.
          
 SUA şi alte state importante, reprezentând între 20 şi 25% din economia mondială, deţin o situaţie financiară suficient de bună pentru a oferi sprijin financiar suplimentar dacă va fi necesar, potrivit unor analize realizate de FMI.
           
Totuşi, instituţia estimează că alte state, inclusiv majoritatea celor din Europa, nu au această posibilitate.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro