O scădere a ratingului de ţară al României de către Fitch este mai probabilă decât o revizuire favorabilă a perspectivei de rating, de la negativă înapoi la stabilă, în condiţiile supraîncălzirii economiei şi dezechilibrelor externe, a declarat, pentru NewsIn, analistul Fitch Andrew Colquhoun. "Odată ce am revizuit perspectiva de rating a unei ţări, este mai probabilă o retrogradare decât o revenire la nivelul precedent, însă nici evoluţia favorabilă pentru România nu este exclusă. Noi evaluăm în permanenţă ratingurile de ţară şi, în funcţie de datele care apar, putem opera oricând o modificare", a adăugat Colquhoun.
La începutul acestui an, agenţia de rating Fitch a anunţat că a coborât perspectiva ratingului României de la 'stabilă' la 'negativă', la doar câteva luni după ce Standard & Poor's a luat o decizie similară. Următorul pas după o astfel de măsură, în cazul în care datele economice despre România nu se îmbunătăţesc, este coborârea ratingului de ţară.
România are atribuite, în prezent, calificativele 'BBB' pentru credite pe termen lung în valută, 'BBB+' pentru credite pe termen lung în lei, 'F3' pentru credite pe termen scurt în valută şi plafonul de ţară 'A-'.
Fitch urcă prognoza pentru creşterea economică a României de la 6% la 7% în acest an.
De asemenea, analistul Fitch a precizat că agenţia de rating va revizui în urcare prognoza pentru creşterea economică a României în 2008, de la 6% la 7%, ca reacţie la datele record privind avansul PIB în primul semestru.
În primele şase luni din 2008, PIB-ul României a avansat cu 8,8% faţă de acelaşi interval din 2007, iar în al doilea trimestru creşterea economică anuală a fost de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postcomuniste în România.
Pe de altă parte, compania de evaluare financiară Fitch îşi menţine estimarea pentru deficitul de cont curent în acest an, care prevede o adâncire a acestuia la 17% din PIB, de la aproape 14% din PIB anul trecut.
"Faptul că România va avea un produs intern brut mai mare nu ajută neapărat deficitul de cont curent. Creşterea economică puternică indică un exces de cerere internă, ceea ce ar putea alimenta şi mai mult avansul importurilor", a mai explicat analistul Fitch, pentru NewsIn.
Colquhoun spune că, probabil, creşterea economică record din primele şase luni a fost alimentată de avansul agriculturii, dar şi de creşterile salariale, care susţin avansul creditării.
Fitch vede o temperare a ritmului de creştere a creditării în România la 45% în 2008 şi 30% în 2009
Economistul de la Fitch se aşteaptă la o temperare a creşterii creditului în România, până la 45% în decembrie 2008 faţă de sfârşitul lui 2007, când avansul anual depăşea 60%.
De asemenea, el consideră că o încetinire bruscă a avansului PIB este "mai improbabilă în România decât în cazul statelor baltice", unde ritmul de creştere economică s-a prăbuşit într-un interval foarte scurt de timp.
"În România, creditul ca procent din PIB este mult mai scăzut, sub 40%, în timp ce în statele baltice ponderea era peste 100%. Acţionarii majoritari ale băncilor din România şi-au revizuit politica de risc, dar continuă să considere piaţa românească profitabilă, de aceea avansul creditului, deşi temperat, se va menţine la un nivel înalt", mai spune analistul Fitch.
Pentru 2009, el consideră că riscurile unei aterizări brutale a economiei româneşti sunt în creştere, însă nu alarmante şi vede o temperare a avansului PIB la 5%.
Tot pentru anul viitor, Fitch vede o încetinire a ritmului anual de creştere a creditării la 30%, însă prognoza nu ia în calcul efectele noilor măsuri restrictive ale BNR, care vizează creditarea populaţiei şi pe care agenţia de rating urmează să le evalueze.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro