Bancile romanesti isi mentin ritmul rapid de crestere a creditarii, dar reducerea marjelor si cheltuielile mai mari legate de extinderea retelelor exercita presiuni asupra profitabilitatii, arata luni agentia de evaluare financiara Fitch Ratings. "Cresterea economica puternica, majorarea disponibilitatii produselor bancare si veniturile marite ale clientelei au stimulat extinderea semnificativa a creditelor, mai ales a celor pe termen lung din sectorul de retail", a spus seful echipei bancare a agentiei Fitch, Gulcin Orgun, potrivit unui comunicat al companiei de rating.
"Cu toate acestea, activele bancare raman la nivelul scazut, de 50% din produsul intern brut (PIB), care reflecta o penetrare joasa. Aceste aspecte, corelate cu estimarile care spun ca dezvoltarea economica va continua sugereaza un potential de continuare a cresterii", a mai spus Orgun.
"Performantele sectorului bancar romanesc au fost afectate negativ de reducerea marjelor din cauza scaderii ratelor dobanzii, intr-un mediu caracterizat prin inflatie mai joasa, si a competitie crescute, ca si de costurile mai mari asociate extinderii retelelor bancare", a adaugat directorul echipei bancare de la Fitch Ratings.
"Eficienta sectorului bancar va beneficia de pe urma economiilor de scala, care ar trebui sa compenseze, intr-o anumita masura, scaderea asteptata a profitabilitatii, in paralel cu imbunatatirea castigului din comisioane", a mai spus analistul Fitch.
Cresterea rapida a creditelor si nivelul inca ridicat al imprumuturilor de pe piata valutara, lipsita de instrumente pentru protectia riscului (hedging) ar putea insa crea probleme privitoare la calitatea activelor, pe masura ce imprumuturile ajung la maturitate si ar putea accentua riscurile operationale, spun economistii de la Fitch. Analistii agentiei de evaluare financiara au mai spus ca exista semne legate de deteriorarea calitatii activelor, in pofida conditiilor economice favorabile.
Sistemele imbunatatite de management al riscurilor si restructurarea bancilor, mai ales prin implicarea actionarilor straini cu o experienta avansata in practicile de management al riscurilor, aduc totusi un anumit confort, mai arata comunicatul agentiei de rating.
Cresterea inregistrata de activele bancilor din Romania este finantata, in mare parte, din surse internationale. Cu toate acestea, riscurile de refinantare sunt considerate limitate si sunt acoperite, in mare parte, de catre actionari, mai explica specialistii de la Fitch. "Este important ca bancile sa isi formeze o baza solida a depozitelor si sa isi reduca dependenta de actionari, pentru a putea mentine o baza de finantare relativ stabila pentru o crestere sanatoasa", arata studiul agentiei de rating referitor la sistemul bancar din Romania.
Fitch mai considera ca nivelul de capital in sistemul bancar este optim in prezent, avand in vedere ca nivelul ridicat al activelor fixe limiteaza riscul aparitiei unor probleme din partea capitalului mobil sau dinspre potentiale dificultati impuse de calitatea activelor. Fitch avertizeaza ca ar considera daunatoare eventualele incercari de scadere a nivelului minim obligatoriu al capitalului.
Fitch mai precizeaza ca sistemul bancar din Romania ramane concentrat, in conditiile in care primele cinci banci controleaza 59% din totalul activelor pietei. Ratingurile bancilor din Romania detinute de grupuri financiare din strainatate reflecta sustinerea de care acestea pot beneficia din partea actionarilor majoritari si sunt fixate sub un plafon "A-" stabilit pentru Romania. Indicatorul Fitch pentru sistemul bancar din Romania este "D" si reflecta "slabiciunea intrinseca a bancilor", mai precizeaza expertii de la Fitch.
"Cel mai probabil, ratingurile individuale atribuite bancilor din sistemul romanesc vor tinde sa se mentina, tinand cont de riscurile din sistem, care sunt contracarate de imbunatatirea mediului de operare si de restructurarile majore ale acestor institutii de catre actionarii straini, care beneficiaza de calificative mai ridicate", mai precizeaza economistii de la Fitch.
NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro