De la 1 ianuarie se schimba cate ceva, pe ici pe colo pentru IMM. Modificari importante regasim in Codul Fiscal. Prima masura adoptata ar fi disparitia facturilor fiscale. De la inceputul anului viitor, agentii economici nu vor mai fi obligati sa intocmeasca facturi fiscale, ci pur si simplu vor investii intr-un software care, odata instalat pe calculatorul propriu, va genera documentele fiscale ce vor tine locul clasicelor facturi, cu respectarea anumitor elemente obligatorii de identificare. In conformitate cu Normele de aplicare ale Codului Fiscal, se presupune ca in actiunile de control a tranzactiilor comerciale pe baza de facturi se va recurge la metoda controlului incrucisat, metoda des folosita de Garda Financiara.
O alta schimbare importanta se aplica microfirmelor (societati care realizeaza cifre de afaceri mai mici decat 50.000 de euro). Acestea trebuie sa-si angajeze experti contabili, iar evidentele contabile vor fi depuse la Registrul Comertului. Adica situatiile financiare vor fi intocmite si avizate de un expert contabil sau de o firma autorizata. Acum, microfirmele pot depune bilanturi pe raspunderea administratorului. In plus, pentru a putea conduce contabilitatea unei firme, sunt obligatorii studii superioare economice. Administratorul va raspunde pentru organizarea contabilitatii, iar directorul contabil sau expertul contabil, pentru corectitudinea raportarilor. Aceste prevederi vor intra in vigoare de la inceputul lui 2009. Tot de atunci, situatiile financiare anuale nu se vor mai depune la Administratiile Financiare, ci la Registrul Comertului.
Firmele vor trebui sa depuna note explicative o data cu depunerea bilanturilor contabile, incepand cu 1 ianuarie 2007, conform Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 200/22 noiembrie ce urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial. Aceste note explicative se anexeaza la situatiile finaciare, din necesitatea de a avea informatii transparente pentru cei care citesc situatiile financiare. Notele explicative vor cuprinde angajamentele si garantiile pe care societatea respectiva le-a acordat altor firme sau persoane fizice.
O alta modificare importanta este cea referitoare la impozitul pe profit, la prevederile de scutire de la calculul acestuia, deja existente, care au fost modificate in sensul reducerii pragului minim de detinere de actiuni de la 25% la 15% in 2007 si la 10% in 2009. O schimbare benefica, in cazul institutiilor de credit este aceea ca rezervele constituite de banci nu mai apar in noul Cod Fiscal ca fiind impozabile.
Modificari importante aduse Codului Fiscal regasim si la taxa pe valoarea adaugata, domeniu in care vor fi introduse noi denumiri: achizitiile intracomunitare pentru importul de marfuri si livrari intracomunitare in cazul exporturilor. De asemenea, de la 1 ianuarie 2007, vor exista noi reguli teritoriale de furnizare pentru anumite bunuri si servicii, cum ar fi livrarea benzinei si electricitatii sau inchirierea mijloacelor de transport. In acest sens, vor fi infiintate noi reguli si regimuri speciale de TVA privind vanzarile la distanta de produse accizabile, mijloace de transport noi, transferul bunurilor de la o tara membra la alta etc..
In ceea ce priveste impozitul pe venit datorat statului, plata acestuia va depinde de data platii salariilor sau a diferentelor de salariu si nu de data aparitiei drepturilor salariale.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro