Firmele falimentare. Tu te regasesti?

12 iulie 2006

In momentul in care ai zis “Gata! De azi sunt propriul meu sef!” ai pornit pe un nou drum: cel al afacerii personale. Esti constient de riscurile si de beneficiile unei astfel de mutari. Urmezi cuminte pasii pe care legea ii cere si cu putin efort material te-ai si lansat. ... Ce-ti va garanta acum ca afacerea ta nu va esua?

Pentru cei care sunt abia la inceput sau pentru cei care sunt deja lansati pe piata, dar nu de multa vreme, stresul cel mare inca nu a trecut. Inca nu stii daca vei da sau nu lovitura. Vei fi destul de puternic pentru a face fata concurentei? Si mai ales, ai facut tot ceea ce trebuia sa faci pentru ca afacerea ta sa mearga?

Daca ai inca dubii cu privire la posibilitatea unui eventual faliment al firmei tale, atunci ai face bine sa te inarmezi cu curaj si sa dai citire listei de mai jos cu greselile cele mai frecvente comise de cei neinspirati si care sunt in mare parte responsabile pentru colapsul multor firme.

1. Prima bila neagra il vizeaza direct pe intreprinzator. Daca aptitudinile sale si calificarea profesionala sunt insuficiente, atunci ii va fi foarte greu sa inteleaga tot ceea ce implica sa ai o afacere. Pentru ca strategia are la baza si multa intuitie este greu de crezut cum o persoana ce nu are habar de lumea in care a intrat, sau doar de domeniul pe care s-a lansat, va fi capabil sa intuiasca ce miscari sa faca pentru a mentine linia ascensiva a afacerii sale. Neintelegand mecanismele si neavand calificarea necesara, intreprinzatorul risca sa se transforme intr-un viitor posesor al unei afaceri esuate.

2. Daca afacerea nu are o strategie clara de piata, atunci va fi destul de dificil ca firma sa urmeze un traseu precis si sigur. Strategia bine pusa la punct face ca afacerea sa mearga practic singura. In plus, ideile bine gandite dau un plus de siguranta actiunilor viitoare, reducand riscul unor decizii luate in graba.

3. Cunoasterea insuficienta a competiei poate pune afacerea in pericol. Daca intreprinzatorul nu are habar de ceilalti jucatori, de capacitatea si de forta lor pe piata, atunci ii va fi greu sa le faca fata, existand riscul ca de la inceput sa fie absorbit de dinamica mediului concurential.

4. In momentul in care intreprinzatorul nu cunoaste organizarea interna a firmei, poate considera ca a mai adaugat o bila neagra. Daca nici el nu stie ce se ascunde in propria sa ograda, atunci nu poate avea pretentia ca lucruruile sa mearga bine. In acelasi timp, daca el are o imagine vaga asupra afacerii sale, ii va fi extrem de greu sa aduca un nou partener sau un nou finantator. Ca sa obtina increderea altor jucatori, trebuie el insusi sa creada in afacerea sa.

5. Dependenta excesiva fata de alti furnizori poate constitui o piedica in evolutia firmei. Depinzand de altii, independenta ta scade semnificativ, asa ca nu prea poti spune ca ai libertate totala in actiunile tale. Totodata, aceasta dependenta creeaza fenomenul de domino: daca una dintre piese isi pierde echilibrul, atunci in caderea ei le va atrage si pe celelalte, una dintre ele fiind chiar tu.

6. Capacitatea insuficienta de recrutare si de selectie a personalului va crea probleme pe viitor, pentru ca se stie ca o parte a succesului este asigurata si de eficienta personalului precum si de pregatirea sa pe domeniul in care firma functioneaza.

7. Daca intreprinzatorul nu poseda cunoasterea reglementarilor legale atunci ii va fi extrem de usor sa faca  erori platite prin amenzi sau chiar prin inchiderea afacerii. In mediul dinamic al afacerilor amatorii nu reusesc niciodata.

8. Resursele financiare insuficiente limiteaza posibilitatile de actiune. Dispunand de un buget restrans, nu vor putea fi realizate toate investitiile necesare unui astfel de inceput de drum. Avand in vedere si volumul mare al elementelor necesare infiintarii unei afaceri, indicele calitate va fi ignorat in favoarea cantitatii.

9. Incapacitatea de rambursare din profit a creditelor se datoreaza unei administrari defectuoase a afacerii ce inhiba dezvoltarea acesteia si obtinerea de profit. In momentul in care lichiditatile sunt planificate eronat, costurile sunt calculate gresit, ori politica de investii este una impudenta, atunci se reduc sansele ca firma respectiva se inregistreze rezultate pozitive care sa-i permita sa-si onoreze datoriile catre banci.

10. Alegerea necorespunzatoare a partenerului de afaceri este o alta greseala des intalnita. Bazandu-se pe aportul financiar al partenerului sau pe alte criterii personale, intreprinzatorii ignora cat de periculos poate fi pentru afacere ca cineva cu putere de decizie dar fara competente in domeniu sa faca parte din proiect. Chiar daca aceste competente exista la ambii parteneri, dar ei nu impartasesc aceeasi idee si aceeasi viziune, succesul afacerii respective este discutabil, pentru ca in loc de uniune avem o sciziune.

Si sunt multe alte scenarii prin care se poate ajunge la un faliment. Nu este necesar sa se regaseasca toate aceste 10 greseli pentru ca afacerea sa esueze. Fiecare are puterea de a pune capat singur propriei prezente in lumea afacerilor. Asa ca mare atentie!

Sursa:"Ghidul tanarului intreprinzator", Agentia nationala pentru intreprinderi mici si mijlocii si corporatie

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro