Finantele propun modificarea Codului Fiscal prin revenirea la plata TVA in vama

28 martie 2007

TVA va fi achitata in vama, din 15 aprilie, exceptie facand importatorii care vor obtine certificate de amanare la plata, iar la bunurile importate pentru livrarea in spatiul comunitar vor fi constituite garantii, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta. Ministerul Finantelor a propus un proiect de ordonanta de modificare a Codului Fiscal prin care sa se revina, pe o perioada determinata, 15 aprilie 2007-31 decembrie 2008, la plata TVA in vama.

Obtinerea certificatelor de amanare la plata va fi realizata in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Finantelor. Vor aplica in continuare masuri de simplificare importatorii care au realizat in anul anterior cifre semnificative privind importul si vor obtine certificate de amanare.

Codul Fiscal intrat in vigoare de la 1 ianuarie prevede procedura simplificata pentru importatorii inregistrati in scopuri de TVA (care au notificat derularea activitatilor taxabile sau scutite de plata TVA cu drept de deducere - n.r.).

Astfel, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA nu platesc in vama TVA aferenta importurilor de bunuri din state din afara UE, aplicandu-se metoda simplificata a platii prin decontul de TVA, care nu implica fluxuri monetare.

Inainte de 1 ianuarie, firmele care efectuau operatiuni de import din tarile UE, cat si din tarile terte, plateau TVA la vama. Taxa achitata in vama la un import se deducea in decontul aceleiasi luni devenind o taxa rambursabila de la buget.

In acest an, agentii economici care efectueaza achizitii pentru tranzit intracomunitar (cu livrare in state membre UE ) si importuri din tarile terte aferente lunii ianuarie au ca termen de regularizare a taxei pe valoare adaugata, data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.

Prin aplicarea masurilor de simplificare importatorii nu au mai platit TVA in vama, din acest an, ci au aplicat taxarea inversa mentionand taxa in acelasi decont ca taxa de plata si cea deductibila.

"Aceasta masura de relaxare fiscala, menita sa contribuie la cresterea economica pe termen lung, a fost totusi exploatata de unii importatori in defavoarea bugetului de stat. S-a constatat ca mare parte din bunurile importate au fost plasate in economia subterana, bugetul de stat fiind astfel privat de veniturile din taxa pe valoarea adaugata aferente vanzarilor acestor bunuri, motiv pentru care se impune lansarea unor masuri de urgenta pentru stoparea acestui fenomen", se mentioneaza in nota de fundamentare la proiectul de ordonanta de urgenta.

In ianuarie sumele incasate din TVA la bugetul general consolidat au scazut cu peste 20%, iar dupa primele 16 zile din februarie, veniturile din TVA la bugetul de stat au inregistrat cea mai slaba performanta, situandu-se cu 5,36% sub nivelul consemnat in intervalul similar din 2006.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, la finele saptamanii trecute, ca bugetul de stat inregistreaza dupa primele doua luni un deficit de 0,6% din PIB.

Importatorii care nu vor obtine certificate de amanare a platii TVA in vama in perioada 15 aprilie 2007 - 31 decembrie 2008 vor inregistra reducerea temporara a lichiditatilor din cauza achitarii taxei in vama.

Cei mai afectati vor fi importatorii care realizeaza investitii, din cauza decalajului dintre plata TVA in vama si data la care taxa este efectiv rambursata, termenul legal de rambursare fiind de 45 de zile de la data depunerii decontului de TVA.

Impactul financiar estimat asupra bugetului general consolidat este atragerea unor venituri suplimentare la bugetul de stat de circa 1,66 miliarde de lei in perioada ramasa din 2007 si de 1,77 miliarde de lei in 2008, potrivit notei de fundamentare.

O alta masura legislativa, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, este scutirea de TVA pentru importurile de bunuri din tari din afara UE care urmeaza sa fie livrate intracomunitar.

TVA aferenta importurilor de bunuri scutite de taxa va fi garantata incepand cu data de 15 aprilie la vama, garantia urmand sa fie eliberata la solicitarea importatorilor in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Finantelor.

"Deoarece exista pericolul ca aceste bunuri scutite de TVA sa sa nu fie livrate intracomunitar, ci sa fie plasate in economia subterana, se impune introducerea garantarii in vama a taxei pe valoarea adaugata, pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intracomunitar in alt stat membru", se mai spune in nota de fundamentare.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro