Fermierii vor beneficia de un sprijin de pana la 30% pentru creditele agricole, in 2008

7 februarie 2008

Fermierii vor beneficia de un sprijn financiar intre 10% si 30 % la contractarea unui credit pentru productie in sectorul vegetal sau zootehnic, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern privind nivelul fondurilor publice care se acorda pentru credite agricole. Potrivit proiectului, "nivelul fondurilor publice reprezinta o cota procentuala care se aplica la cheltuielile eligibile efectuate din volumul creditelor acordate pentru activitatile curente de productie".

Astfel, pentru intretinerea plantatiilor, fermierii pot beneficia de un sprijin de pana la 30 %, in cazul pomilor fructiferi, respectiv de 25 % pentru plantatiile viticole. Pentru acest sector, sunt eligibile pentru acordarea de fonduri publice cheltuielile efectuate pentru achizitionarea de ingrasaminte sau de pesticide. De asemenea, sunt eligibile cheltuielile pentru energia electrica utilizata pentru irigatii, respectiv pentru apa necesara irigatiilor. In egala masura, achizitia de carburanti, motorina sau biodisel, este eligibila.

Pentru infiintarea si intretinerea culturilor agricole, valoarea fondurilor publice variaza intre 10 %, pentru grau si orz, pana la 20% pentru porumb, floarea-soarelui, soia, orez sau sfecla de zahar. Pentru legumele proaspete din sere si solarii, valoarea fondurilor publice este de 25 %, fiind eligibile cheltuielile efectuate pentru achizitionarea de material saditor, carburanti sau energie pentru irigatii.

In sectorul zootehnic, crescatorii de animale pot beneficia de sprijin financiar pentru contractarea unui credit pentru achizitionarea de pui, porci , oi, bovine sau albine. Pentru acest sector, valoarea fondurilor publice variaza intre 12 % si 20 %. Totodata, MADR acorda sprijin financiar de pana la 16 % fermierilor care contracteaza un credit pentru achizitionare de hrana pentru animale sau de medicamente.

Secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu, a declarat recent ca fermierii pot beneficia de o subventionare de pana la 30 % pentru dobanda aferenta unui credit agricol, in 2008.

NewsIn

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro