Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a semnat, miercuri, o convenţie cu CEC, BRD şi Alpha Bank pentru acordarea de credite agricultorilor în condiţii avantajoase, în contul subvenţiilor pe suprafaţă din fonduri UE, pe care aceştia urmează să le primească.
Instrumentul financiar bazat pe cesiunea de creanţe dă posibilitatea fermierilor să obţină credite pentru finanţarea lucrărilor agricole în condiţii preferenţiale, în valoare de 75%din suma estimată a fi primită din fonduri europene, pe baza unei adeverinţe eliberate de APIA
Fondul de Garantare a Creditului Rural a semnat de asemenea convenţia, urmând să garanteze 50% din valoarea unui credit.
"Acest instrument financiar permite agricultorilor cu peste zece hectare, care au solicitat plata la hectar, să ia un avans din această plată, care va fi returnat la momentul la care APIA plăteşte subvenţia. Instrumentul nu se va limita doar la acest an, ci va putea fi utilizat şi în anii următori", a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, prezent la semnarea convenţiei.
Potrivit preşedintelui CEC, Radu Graţian Gheţea, dobânda practicată de bancă va fi de 12% pe an, cu toate costurile bancare incluse.
Cristian Hîncu, vicepreşedinte de Retail al Alpha Bank, a arătat că instituţia bancară va acorda dobânzi la un nivel asemănător celui anunţat de CEC.
Reprezentantul BRD nu a precizat nivelul dobânzii, arătând că acesta va fi stabilit de la caz la caz.
Potrivit directorului general al APIA, dobânda la care se acordă creditele nu este subvenţionată.
"Ca să fi subvenţionat dobânda, ar fi însemnat un ajutor de stat nenotificat, iar ca să-l fi notificat, ar fi însemnat un consum mare de timp", a spus Dan Gherghelaş, directorul general al APIA.
Gheţea a mai spus că CEC va fi pregătită să primească de joi dimineaţă (20 martie -n.r.) solicitările agriculturilor pentru acest tip de credite, iar împrumutul va putea fi luat în circa trei-patru zile de la depunerea solicitării şi a tuturor documentelor necesare.
"Dacă este vorba de o sumă de bani care nu necesită aprobare de la nivelul centralei, nu durează mai mult de trei-patru zile (acordarea creditului - n.r.) de la momentul depunerii cererii şi a celorlalte documente, pentru că partea de analiză nu este foarte complexă", a precizat Gheţea.
Creditele sunt contractate pe termen scurt, de câteva luni.
APIA intenţionează să extindă mecanismul şi în următorii ani. Acesta este util în condiţiile în care fermierii depind de plăţile UE ca să-şi finanţeze înfiinţarea culturilor de primăvară. Subvenţiile sunt de circa 50 de euro pe hectar, la care se adaugă şi plăţile complementare de la bugetul de stat, şi sunt aferente anului agricol 2007, totalizând 440 de milioane euro.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro