Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri acordarea unui ajutor de minimis pentru achizitionarea tancurilor de racire a laptelui, incepand cu 2014, a anuntat ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Potrivit acestuia, se vor aloca 70,8 milioane de lei, beneficiarii urmand sa fie cei care intra in asociatii de crescatori de animale infiintate la nivel de comuna. Ministrul a mai spus ca ajutorul nu poate sa depaseasca 5.000 de euro pe asociatie. Ministrul sustine ca banii vor ajunge pentru toate cele 3.167 de comune din Romania.
Este o masura care vizeaza peste 41.000 de gospodarii, a mai afirmat Daniel Constantin.
"Practic, vom avea la dispozitie din bugetul anului 2014, imediat in ianuarie 2014, 70,8 milioane de lei pentru a pune la dispozitia celor care inteleg sa se constituie in Asociatii de crescatori de animale la nivelul fiecarei comune din Romania. Valoarea acestui ajutor de minimis nu poate sa depaseasca cinci mii de euro pe Asociatie, deci pe comuna. Intentia noastra este ca prin aceste discutii pe care le vom avea in zilele urmatoare, cu ajutorul primarilor, in luna noiembrie si decembrie, sa avem o singura Asociatie de crescatori in fiecare comuna, ma refer la acei crescatori, repet, intre 1 si 5 capete, iar acea Asociatie sa achizitioneze singura un tanc de racire lapte a carei valoare sa nu depaseasca cinci mii de euro. Asadar, in perioada ianuarie-martie 2014, vor putea sa vina, dupa ce vor fi constituiti, cu actul de infiintare a acestor asociatii, cu factura proforma pentru tancul de racire pe care vor sa-l achizitioneze, la sediile primariilor si, mai departe, la sediile Ministerului Agriculturii pentru a beneficia de decontarea acestor sume", a explicat ministrul Agriculturii.
Acesta a mai spus ca incepand cu 1 ianuarie 2014, laptele crud comercializat trebuie sa fie conform cu normele europene. In Romania sunt peste 41.500 de gospodarii, care au intre unu si cinci capete si care, de la 1 ianuarie 2014, vor fi in imposibilitatea de a comercializa lapte certificat ca fiind conform pe piata sau spre unitatile de procesare, a mai spus ministrul. "Asa cum stiti perioada de tranzitie pe care Romania o are expira la 31 decembrie 2013, ma refer la conformitatea laptelui crud si procesarea laptelui conform si neconform fara separare in unitati de procesare. De la 1 ianuarie 2014, tot laptele crud care se proceseaza trebuie sa fie conform din cel putin doua puncte de vedere: al numarului total de germeni care determina calitatea laptelui respectiv, igiena laptelui respectiv, si din punct de vedere al numarului de celule somatice care determina sanatatea animalului de la care provine laptele", a precizat ministrul.
» Preluat de pe LivePr.ro - Fermierii pot achizitiona tancuri de racire lapte cu
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro