Fara bijuterii made in Romania din 2007?

Pentru majoritatea bijutierilor din Romania 31 decembrie 2006 ar putea fi ultima lor zi de munca. Si asta din cauza pietei negre ce s-a dezvoltat amenintator de mult si reglementarilor noului Cod Fiscal. Lovitura de gratie vine astfel din doua directii diametral opuse, care sufoca la mijloc producatorii autohtoni de bijuterii. ...

In prezent, in Romania legea prevede o impozitate cu 25% a bijuteriilor produse in tara si a celor importate din strainatate. In schimb, comertul cu bijuterii in casele de amanet este scutit de orice impozitare, oferind astfel o portita pentru dezvoltarea pietei negre. Noile reglementari ale lui Vladescu prevad insa ca din 2007 accizele pentru bijuteriile de import sa dispara, dar ca cele pentru productia interna sa se mentina. Se va crea astfel o falie adanca intre cele doua piete, ce va descuraja in mod evitent bijutierii romani. Concurenta neloiala va duce intr-un final la un colaps al pietei bijuteriilor produse in Romania. Cine sa mai cumpare bijuterii romanesti care vor fi cu cel putin 25% mai scumpe decat cele din import, doar pentru ca scrie made in Romania? Toata atentia si toate lichiditatile se vor indrepta spre produsele importate, ce vor fi in mod evident mai ieftine. Astfel, sub umbrela marjei 25%, societatile importatoare vor putea actiona legal si feriti de orice ofensiva a producatorilor autohtoni.

Pe de alta parte, la ora actuala exista deja o problema cu care bijutierii de confrunta: piata neagra. Conform datelor de la Patronajul Bijutierilor din Romania (PBR), piata bijuteriilor din Romania este compusa din bijuteriile produse in Romania, din cele produse in strainatate si importate, din bijuteriile vandute in consignatii, ori in casele de amanet si din bijuteriile vandute pe piata neagra. Astfel, nu mai putin de 75% din totalul bijuteriilor ce intra in Romania apartin pietei negre si sunt aduse in tara prin filiere organizate din Turcia si Italia. Piata neagra de bijuterii produce pagube de mai bine de 5.8  milioane de euro la bugetul statului. Si daca reglementarile privind acest domeniu nu vor fi corect aplicate, atunci aceasta gaura va actiona asemeni unei carii: netratata ea se va adanci pana in momentul in care nu va mai fi nimic de macinat.

Dupa 1 ianuarie 2007, moment in care doar productia interna va fi supusa accizelor, mai bine de 90% din producatori vor trebui sa se reprofileze. La ora actuala in Romania sunt inregistrate aproximativ 3.200 de firme din domeniu, cu aproximativ 35.000 de angajati. Daca se va mentine linia neconcurentiala desenata acum, atunci statul roman se va mai incarca cu inca 30.000 de someri. Si este indoielnic faptul ca acest rezultat s-ar gasi pe undeva prin programul de activitate al lui Sebastian Vladescu.

Presedintele PRB, Karl Heinz, este de parere ca la ora actuala peste 200 de companii au capacitatea de a produce bijuterii in conditii performante chiar si pentru export. Dar lipsa investitiilor si existenta accizei de 25% face practic imposibil ca sa exista vreo sansa pe piata europeana. Preturile practicate de noi ar fi cu mult mai mari decat ale celorlati jucatori si nimeni nu s-ar uita la produsele noastre, oricat de pretentioase si de fine ar fi.

Ce bijuterii prefera romanii?

Doamnele se pare ca sunt cele mai fidele cliente ale magazinelor de bijuterii. Pentru ca cererea e mare, si productia este pe masura. Astfel circa 60% din sortimentele comercializate au fost reprezentate de inelele de dama, urmate de pandantive, lantisoare si cercei in valoare de 20% si de 10% bratari. Barbatii nu prea sunt amatori de bijuterii. Pentru ca produsele ce le sunt destinate ocupa ultimul loc in productia de bijuterii, adica sub 10%.

Care este situatia prin UE?

In afara de Letonia, ce mai practica inca accize de 20% pentru bijuterii, Romania se pare ca este singura din aceasta zona care incearca sa fie mai deosebita. Pana si Lituania a eliminat taxa de 5% pentru acest segment in 2002, fiind urmata la scurt timp de Bulgaria. Motivul care a stat la baza acestor decizii se regaseste in principal in tendinta de armonizare a sistemului de accize pe plan european, precum si alte considerente economice interne.

Daca s-ar elimina si in Romania aceasta taxa, atunci la bugetul statului ar mai intra 3 milioane de euro din comertul si din productia interna de bijuterii.

In ceea ce priveste "consumul" pe piata din Romania a unor astfel de produse, atunci ne laudam cu o pozitie prin primele locuri ... luate de la coada.  Noi nu reusim sa depasim decat un prag de 1.4 grame de cap de locuitaor, in timp ce alte tari, pecum Turcia atinge si 15.43 grame. Topul tarilor cu nivelul cel mai ridicat al "consumului" de bijuterii este astfel alcatuit din Emiratele Arabe Unite, cu 33.68 de grame pe cap de locuitor, urmata de Turcia.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro