Exporturile romanesti de mobila au crescut cu 10% in 2007, in pofida aprecierii leului

29 august 2007

Se pare ca aprecierea monedei nationale in 2006 si prima parte a anului 2007, dar si cresterea preturilor la materiile prime nu au cauzat pierderi considerabile firmelor exportatoare de mobila, asa cum se plang, pentru ca exporturile au crescut! Dar nu totul sta cum am stabilit, vorba expresiei. MAi sunt si firme care au suferit cu adevarat: "Exportatorii de mobilier se plang de pretul ridicat al materiei prime, dar si de aprecierea monedei nationale cu circa 8%, de la inceputul anului. Din aceasta cauza, exista fabrici care au inregistrat pierderi la contractele externe', a spus intr-o conferinta de presa,
presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Mobilier (APMR), Aurel Rizea. Deci, in pofida conditiilor financiare dezavantajoase, exporturile de mobilier au crescut, totusi, cu circa 10%, in prima parte a anului 2007, au anuntat producatorii.
       

Conform statisticilor oficiale, in prezent, peste 60 la suta din productia romaneasca de mobila este exportata. Exporturile de mobilier s-au cifrat, in 2006, la 964 milioane euro, Romania detinand locul 22 la exporturi, la nivel mondial. Principalele tari in care producatorii romani exporta mobila sunt Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si Olanda.
       

Directorul general adjunct in Ministerul Economiei si Finantelor, Aurelia Sereny, a explicat ca preturile materiilor prime autohtone au ajuns la acelasi nivel cu cel al preturilor materiei prime din import. In opinia acesteia, pretul materiilor prime din import nu ar trebuie sa constituie o problema pentru producatori.
        

Rizea a exclus orice majorare semnificativa a pretului mobilei in 2007. 'Nu sunt motive speciale sa majoram preturile', a explicat Rizea, care nu a exclus faptul ca o eventuala majorare de preturi ar putea fi dictata de cresteri de preturi la energie.
       

Daca 60 la suta din productia romaneasca se indreapta spre export, 25 la suta din mobilierul care se vinde pe piata romaneasca provine din import, in special din Italia, Germania si Polonia. in 2006, importurile de mobilier s-au ridicat la 291 milioane euro, din totalul vanzarilor de 977 milioane euro. Media de crestere a importurilor a fost de 30 la suta anual, in ultimii ani.
           

In prezent, productivitatea muncii in sectorul romanesc de mobilier se situeaza inca mult sub media tarilor Uniunii Europene, cu toate ca aceasta s-a dublat in perioada 2001-2006, ajungand la 16.900 euro pe om anual.
          

Si salariile in sector sunt mult mai mici fata de cele din UE. in prezent salariul mediu brut in industria mobilei este de 220 euro (in crestere cu 51 la suta fata de perioada similara a anului trecut).
           

'In Franta sau Italia salariul mediu brut din sector este de circa 7 ori mai mare decat in Romania, iar in Ungaria salariul este de trei ori mai mare', a explicat Rizea.
           

Si numarul de salariati a scazut, in prezent, in sector activand peste 97.700 salariati. In 2006 productia romaneasca a mobilei s-a ridicat la 1,650 miliarde euro, Romania detinand locul 27 la nivel mondial.

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro