Exporturile către Italia ating un nivel record de 1,1 miliarde de dolari

Categorie: Economie

Națiunea europeană devine a șaptea piață de miliarde de dolari pentru Pakistan.

ISLAMABAD:

Încasările la export și remitențele din Italia au depășit 2 miliarde de dolari în cea mai mare creștere anuală din istorie în anul financiar 2021-22, a dezvăluit ambasadorul Pakistanului în Italia, Jauhar Saleem.

Vorbind cu The Express Tribune, ambasadorul a declarat că Italia „a devenit a șaptea piață de export de miliarde de dolari” pentru Pakistan, cu un volum record de exporturi de 1,146 miliarde de dolari, în timp ce remitențele din națiunea europeană au fost, de asemenea, pe drumul lor spre un miliard de dolari cu intrări totale de 857 milioane de dolari în timpul anului fiscal 22.

„Veniturile Pakistanului din Italia sub formă de exporturi și remitențe au depășit 2 miliarde de dolari în anul financiar 2021-22. În mod similar, o creștere substanțială a FDI (investiții străine directe) din Italia a fost, de asemenea, observată în timpul anului”, a spus el.

Iunie 2022 a stabilit un record în ceea ce privește exporturile către Italia, care au depășit 144 de milioane de dolari într-o lună, a spus el.

Creșterea exporturilor și a remitențelor a venit într-un moment în care economiile europene, în general, și cea italiană, în special, încetinesc și se confruntă cu multiple provocări din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.

Exporturile către Italia au fost cu 46% mai mari în anul fiscal 22 comparativ cu anul precedent, în timp ce remitențele au crescut cu 41%.

Ambasadorul a lăudat exportatorii pakistanezi pentru inițiativele și munca lor, precum și diaspora pakistaneză din Italia pentru că a fost alături de țară în cel mai dificil mediu economic.

Pakistanul a înregistrat un excedent comercial de 573 de milioane de dolari în cursul exercițiului financiar analizat, în creștere cu 91% față de anul precedent.

Potrivit trimisului, sectoarele cu valoare adăugată au fost principalele motoare ale creșterii exporturilor, cu o creștere de 208% a livrărilor de produse din plastic, 80% a celor de articole sportive, 42% a celor de marochinărie, 36% a celor de textile pentru casă și 35% a celor de îmbrăcăminte.

Întrucât pandemia a afectat piața globală de încălțăminte, ceea ce a dus la contractarea cererii, exporturile de încălțăminte din Pakistan către Italia au crescut cu 19% în anul fiscal 22, a dezvăluit el.

„Italia a devenit a treia cea mai mare destinație de export pentru încălțămintea pakistaneză. Este, de asemenea, a cincea cea mai mare destinație pentru textilele de casă pakistaneze și ocupă locul al șaselea în ceea ce privește exportul de îmbrăcăminte.”

Saleem a subliniat că, odată cu relansarea activităților de piață după eliminarea restricțiilor legate de pandemie în Italia, ambasada Pakistanului și-a intensificat eforturile de a conecta întreprinderile pakistaneze cu firmele italiene pentru a susține creșterea exporturilor și a investițiilor străine directe.

În timpul anului financiar care tocmai s-a încheiat în iunie 2022, Pakistanul a primit investiții italiene în sectoarele de prelucrare a alimentelor, produse chimice, construcții, piele, încălțăminte precum incaltaminte sport, echipamente legate de energie și IT.

Trimisul a evidențiat că unele dintre recentele întreprinderi comune între principalele firme de încălțăminte pakistaneze și italiene au avut ca rezultat transferul de tehnologie și de competențe de marketing internațional și îmbunătățirea gestionării lanțului de aprovizionare.

În plus, Italia oferă sprijin tehnic pentru sectorul agricol, în special pentru măsline și produse din măsline.

În mod similar, Roma sprijină eforturile depuse pentru reducerea riscurilor generate de inundațiile provocate de revărsarea lacurilor glaciare și de pericolele hidrogeologice din zonele muntoase prin crearea unui sistem de evaluare și monitorizare a ghețarilor din Gilgit-Baltistan, bazat pe dovezi.

Italia a anunțat că își va deschide porțile pentru 69.700 de lucrători sezonieri din țările selectate în 2022.

„Pakistanul a fost deja inclus în programul italian de vize de muncă sezonieră pentru 2022, care va oferi multe oportunități pentru lucrătorii noștri din sectoarele agriculturii și serviciilor”, a declarat el.

De asemenea, guvernul italian a redus recent timpul de procesare a vizelor de muncă, ceea ce a fost o cerere de lungă durată a lucrătorilor pakistanezi.

Odată cu creșterea record a remitențelor din ultimii trei ani, Italia a devenit cel mai mare contributor la intrările de fonduri în Pakistan din Uniunea Europeană. În 2021-22, aproximativ 25% din remitențele lucrătorilor pakistanezi din UE au provenit din Italia.

Trimisul a declarat că diaspora din Italia a contribuit la înregistrarea celei mai mari creșteri a remitențelor lucrătorilor printre toate destinațiile.

Ținând cont de condițiile de pe piața muncii din Italia și de oportunitățile de angajare pentru lucrătorii pakistanezi, ritmul de creștere va fi menținut prin conectarea mai multor lucrători pakistanezi cu piața muncii din Italia, a subliniat el.


Alte articole