Exportul, la indemana IMM-urilor

26 septembrie 2006

Piata romaneasca este invadata la intervale tot mai dese de oferte de investitii care mai de care mai variate. Dar cum ramane cu activitatea companiilor romanesti in afara granitelor? Multi intreprinzatori ar dori sa se extinda si pe alte piete, insa nu intotdeauna reusesc. Motivele: lipsa de informatii si a banilor. ...

Sa produci in Romania pentru Romania este un lucru. Dar sa produci in Romania pentru piete straine este cu totul alta situatie, cu alte implicatii. Conditii, reguli si restrictii sunt si la noi. Insa exportul implica de regula companii cu un nivel mult mai avansat decat IMM-urile de rand. Astfel, cu informatiile necesare si cu un sprijin financiar venit de unde trebuie sunt mari sanse ca si micii intreprinzatori sa ajunga comercianti la scara larga.

Pentru a ajunge la acest prag nu este necesar doar un rezultat financiar peste limita de plutire. In primul rand este vorba despre ceea ce se exporta: daca cererea este promitatoare atunci si reusita are cam aceleasi sanse. Aici intervine abilitatea fiecarui antreprenor de a se adapta nu numai cerintelor pietei autohtone, cat si a celei  internationale. Dar bunul mers al afacerii la nivel regional sau national nu poate decat sa promita acelasi lucru si in afara.

Acte necesare pentru un export legal

Pentru ca marfa sa poata trece de vama ea trebui insotita de o serie de documente care sa-i ateste provenienta, calitatea si legalitatea. In primul rand ea trebuie insotita de o factura comerciala, in cazul in care exportul se realizeaza cu incasare de valuta sau de o factura proforma daca nu este vorba de o plata in valuta.

De asemenea este obligatorie specificatia la factura, ce constituie de fapt o descriere a marfii care urmeaza a fi exportata. Se ofera astfel detalii aupra valorii si greutatii ei, a numarului de colete exportate, etc.

Marfa nu poate iesi din tara daca nu este insotita si de o declaratia de origine a marfii sau de un cetificat EUR 1. Produsele romanesti ce urmeaza a fi exportate in tarile din cadrul UE, in AELS (Asociatia Europeana a Liberului Schimb din care fac parte Marea Britanie Norvegia, Suedia, Danemarca, Austria, Portugalia, Islanda, Elvetia, Finlanda, Liechtenstein si Romania), in CEFTA (Central European Free Trade Agreement, adica in Polonia, Cehia, Slocavia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria si Romania) sau in Turcia au nevoie de urmatoarele documente: certificatul EUR 1 sau declaratia pe factura.

In ceea ce priveste aceasta declaratie de factura, ea difera in functie de suma la care se refera marfa exportata. Astfel, pentru exporturile sub 6.000 de euro declaratia poate fi realizata de orice exportator pentru orice transport, cu unul sau mai multe colete cu produse originare. Pentru exporturile de peste 6.000 de euro, declaratie pe factura trebuie intocmita obligatoriu doar de exportatori autorizati de catre administratia vamala romana.

Pentru situatia in care exportul nu se finalizeaza cu o plata in valutara, atunci nu trebuie omisa cererea catre vama. Pe langa aceste documente, in functie si de tipul marfii exportate sunt obligatorii diferite avize si licente pentru export de la diferite institutii. Spre exemplu:
- Certificatul de calitate la produsului;
- Avizul sanitar de export de la Ministerul Sanatatii;
- Certificatul fito-sanitar eliberat de Ministerul Agriculturii si Ministerul Sanatatii;
- Avizul sanitar de export de la Ministerul Sanatatii;
- Certificatul sanitar-veterinar pentru care garanteaza Ministerul Agriculturii si Ministerul Sanatatii;
- Avize de la Oficiul Patrimoniului Cultural National sau licente de export prin Ministerul Industriilor si Comertului.

La fel de importante pentru exportator sunt comisioanele pe care vama le percepe. Legislatia Romanieie nu percepe taxe vamale la acest tip de activitate, in timp ce comisionul vamal este stabilit la 0% pentru marfurile exporate in UE, CEFTA, Moldova si Turcia si la 0,5% pentru restul tarilor.

Ce poate exporta un intreprinzator roman?

Legislatia noastra nu prezinta o categorie exacta de produse interzise exportului. Oricum, marfa ce urmeaza sa treaca prin acest proces trebuie, conform legii, sa dispuna de libera circulatie si nu faca obiectul unor restrictii sau prohibitii determinate de politica comerciala a tarii.

Ca tot veni vorba despre legislatie, mai concret, conform prevederilor H.G. nr. 428/2004 venita in completarea OG 59/2003, exportul marfurilor din Romania este liberalizat. Insa exceptie o fac marfurile supuse unor restrictii cantitative, precum si cele supuse regimului de control, in conformitate cu angajamentele internationale ale Romaniei. Aceeasi lege delega Ministerul Industriei si Comertului sa limiteze din punct de vedere cantitativ exportul la unele marfuri in vederea mentinerii echilibrului pietii interne la un nivel de siguranta. In aceste conditii nu este urmarit doar un echilibru al pietii, ci si conditiile de siguranta generala, etc.

Creditele pentru export

Acum ca ti-ai format o imagine mai completa asupra activitatii de export, nu mai trebuie decat sa tii cont de cerinta pietei internationale si de cerintele autoritatilor pentru a te lansa si in afara tarii. Si pentru a evita ca din lipsa banilor visul tau sa se transforme intr-o utopie, cel mai indicat este sa apelezi la creditele speciale pentru export oferite de diferite institutii financiar-bancare de pe la noi.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine in ajutorul exportatorilor cu produsul EXPORT +. Din prezentarea oficiala, EXPORT + este “un produs creat special pentru societatile care realizeaza export”. Conditia impusa de FNGCIMM societatilor, este ca ele sa fi realizat din export peste 35% din cifra de afaceri din anul precedent. Valoarea maxima a finantarii este de 1.000.000 euro, cu conditia ca finantarea capitalului de lucru sa nu depaseasca 35% din valoarea creditului de investitii. In ceea ce priveste durata de finantare, ea se incadreaza intre 2 si 5 ani la o dobanda anuala de maxim 13%. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui credit este ca solicitantul poate avea doua credite simultan, daca se incadreaza in suma de 1.000.000 euro.

Banca de Export Import a Romaniei, EXIMBANK are si ea, in oferta de produse, credite pentru export. Acestea nu pot fi insa solicitate decat de persoanele juridice cu sediul in Romania, care desfasoara activitati de export. Creditul poate fi folosit pe intregul circuit economico-financiar al activitatii de export, respectiv de la productie, la livrare si pana la incasare. La acest produs exista doua variante: creditul de export in faza de prelivrare si creditul de export in fazele de pre si postlivrare. Primul este acordat pentru a realiza productia destinata exportului, pentru perioada cuprinsa intre intrarea in vigoare a contractului de export si livrarea marfii, iar al doilea acopera cheltuielile de aprovizionare, productie si livrare a marfii, aferente productiei de export, in perioada cuprinsa intre intrarea in vigoare a contractului de export si incasarea finala a contravalorii acestuia.

Creditul de Export de la BDR – Groupe Societe Generale poate fi de asemenea o alternativa. Produsul de la BRD este  acordat pe termen scurt, de maxim 12 luni si difera in functie de durata ciclului de productie, de data scadentei prevazuta in contractul de export sau de durata de livrare a marfurilor.

Nici Banca Comerciala Romana nu se lasa mai prejos atunci cand vine vorba despre acest segment de clienti. Pe o perioada de maxim un an, cu exceptia creditelor pentru produsele cu ciclu lung de fabricatie, banca acorda finantari pentru export atat cat sa nu se depaseasca 80% din valoarea contractelor de aprovizionare. Pentru a obtine creditul, cei interesati trebuie sa depuna la unitatile BCR o documentatie de credit privind deschiderea creditivului de export irevocabil, in favoarea beneficiarului de credit, sau alte forme de plata garantate bancar.    

Detalii pentru ultima suta de metri

Dupa ce au fost depasite etapele legate de obtinerea documentelor necesare pentru export, marfa nu mai trebuie sa treaca acum decat pe sub ochii vamesilor. Pentru a nu intampina probleme, coletele se prezinta la birourile vamale impreuna cu documentele insotitoare cu cel mult 24 de ore inaintea expedierii, atunci cand vamuirea are loc la birourile vamale din interiorul tarii. Daca termenul nu este respectat atunci se pot inregistra intarzieri serioase, ceea ce poate dauna activitatii.
 
Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro