Evaluarea performantelor asigura indeplinirea obiectivelor

16 august 2006

Obtinerea de performante reprezinta mobilul unei firme, precum si motivul intregii activitati a resurselor umane din cadrul fiecarei companii. In cadrul firmei, managerul poate compara rezultatele obtinute cu standardele impuse. Practic, evaluarea are ca scop redirectionarea tuturor resurselor, necesare indeplinirii obiectivelor strategice. Evaluarea performantelor este o operatiune periodica scrisa, repetata la anumite... intervale de timp. Mai poate fi un bilant al muncii depuse, evaluarea realizandu-se prin raportare la obiectivele stabilite de seful ierarhic. De mentionat ar mai fi stabilirea oportunitatilor, a sanselor viitoare prin discutiile directorului cu personalul. Totodata, evaluarea reprezinta un prilej pentru un schimb de opinii intre evaluator si evaluat, ambii avand posibilitatea de a se exprima liber asupra principalelor repere cuprinse in formularul de evaluare.
 
De ce este necesara evaluarea?
 
Ca manager poti lua unele decizii privind promovarea anumitor angajati, transferul sau eliberarea din munca a personalului. Totodata, managerul isi va cunoaste mai bine angajatii, percepandu-le fortele si slabiciunile. In atingerea anumitor obiective poti stabili cu usurinta contributia fiecarui angajat si a grupului. De precizat ar mai fi elaborarea deciziilor de recompensare a activitatii depuse pe masura rezultatelor obtinute, precum si depistarea nevoilor de instruire si perfectionare la nivelul indivizilor si a grupurilor din cadrul organizatiei.
 
Esential este ca evaluarea sa surprinda atat aspectele cantitative (masura in care s-au realizat sarcinile), cat si cele calitative care pun in evidenta dificultatea sarcinilor rezolvate si modalitatea de indeplinire a sarcinilor de lucru.
 
Descrierea posturilor scoase la concurs
 
Prin analiza si descrierea postului se identifica aptitudinile, cunostintele, abilitatile si responsabilitatile cerute unui individ pentru a obtine performantele asteptate pe acea pozitie. Analiza postului se face de catre o persoana care detine pe langa o pregatire de baza (psiholog, inginer, economist) si aptitudini privind metodele de analiza a postului. In cazul IMM-urilor, analiza posturilor cade in sarcina managerului general, a unei persoane numite de acesta sau se apeleaza la o institutie de specialitate. Toate informatiile obtinute vor fi grupate sub forma unei fise de post, document care va cuprinde, indiferent de natura postului, urmatoarele capitole:

Numele si prenumele;
Denumirea postului;
Cerinte (studii, experienta, aptitudini);
Relatii ierarhice, functionale, de colaborare si de reprezentare;
Atributii, sarcini;
Limite de competenta si responsabilitati.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro