Europa domina topul celor mai importante 75 de Centre Comerciale din intreaga lume

9 iunie 2008

Londra rămâne cel mai influent oraş la nivelul economiei globale, în timp ce 40% dintre primele 25 de centre comerciale globale se află în Europa, conform studiului MasterCard Worldwide Centres of Commerce Index. 2008. Mai exact, dintre cele 75 de oraşe prezente în clasament, 28 sunt din Europa, cele mai multe oraşe comparativ cu alte zone ale lumii.

Studiul anual al MasterCard - care îşi propune să evalueze modul în care metropolele din toată lumea îndeplinesc funcţiile importante care leagă pieţele şi comerţul la nivel global – a evidenţiat faptul că 4 dintre primele 10 oraşe şi 10 dintre primele 25 sunt oraşe europene. Acestea sunt: Londra (locul 1), Paris (locul 7), Frankfurt (locul 8), Amsterdam (locul 10), Madrid (locul 11), Copenhaga (locul 14), Zurich (locul 15), Stockholm (locul 16), Milano (locul 20) şi Berlin (locul 23).

Studiul a arătat, de asemenea, diferenţe semnificative între poziţiile ocupate de oraşele vest-europene şi est-europene, numai 6 dintre oraşele est-europene fiind incluse în clasament. Praga s-a clasat cel mai bine (locul 49), fiind urmată de Moscova (locul 51), Budapesta (locul 52), Varşovia (locul 59), Istanbul (locul 64) şi Sankt Petersburg (locul 67). Cu toate acestea, pieţele emergente din Europa de Est au arătat o dinamică mai accentuată, după cum reiese din scorul lor din anii anteriori, comparativ cu scorul înregistrat de oraşul clasat pe primul loc – Londra. Moscova, în special, o poartă a economiei est europene aflată în plin proces de creştere – a cunoscut cea mai mare îmbunătăţire în acest clasament şi a înregistrat cea mai mare creştere comparativ cu scorul primului oraş clasat, câştigând anual teren faţă de Londra, dovadă a dezvoltării economice şi a rolului său de exportator cheie în Europa de Est.

Europa

Londra îşi menţine prima poziţie în clasament. Cu o economie puternică şi sigură, cu pieţe financiare recunoscute şi un mediu legal şi politic prielnic pentru comerţul internaţional, Londra şi-a asigurat din nou primul loc în clasamentul Centres of Commerce Index 2008. Metropola britanică şi-a depăşit cu mult contracandidatele la cei mai mulţi indicatori de măsurare, iar atractivitatea pentru locuitori este segmentul unde se pot înregistra cele mai mari îmbunătăţiri, dacă facem o comparaţie cu celelalte oraşe din fruntea clasamentului.

Madrid rămâne un lider financiar şi se clasează între primele cinci centre comerciale din Europa
Madrid îşi continuă traiectoria ascendentă, fiind un oraş european cheie şi urcând de pe locul 16 (în 2007) pe 11, la nivel global, şi de pe locul 6 pe 5 în Europa. PIB-ul stabil al Madridului, cursul valutar şi funcţionarea pieţei de obligaţiuni, împreună cu un nivel ridicat de trai, plasează acest oraş alături de cele mai importante din Europa: Londra, Paris, Frankfurt şi Amsterdam.

Amsterdam se numără printre metropolele europene importante
Un centru financiar inovator, Amsterdam este al patrulea oraş din Europa şi al zecelea la nivel global. Având una dintre cele mai stabile economii din lume, nivel de trai ridicat şi un solid mediu legal si politic, evoluţia oraşului Amsterdam ilustrează importanţa Europei ca jucător dominant la nivel global.

Frankfurt este cu o poziţie mai jos, reflectând schimbările survenite în sectorul serviciilor financiare din Europa de Est. Clasarea oraşului Frankfurt în top 10 ilustrează tradiţia europeană din ultimii 200 de ani din domeniul bancar, dar căderea de pe locul 7 (în anul 2007) pe 8 anul acesta indică creşterea gradului de autonomie a serviciilor financiare din Europa de Est.
 
Parisul trece înaintea oraşului german Frankfurt, ocupând poziţia a şaptea. Accentul pus pe învăţământul superior, stabilitatea economică şi posibilitatea generării de noi cunoştinţe, dar şi rolul său de centru al transportului aerian local şi internaţional, toate acestea au permis metropolei franceze să treacă înaintea oraşului Frankfurt, comparativ cu 2007.

Moscova cunoaşte cea mai evidentă îmbunătăţire în actualul clasament. Acest salt ilustrează economia în dezvoltare a Moscovei şi rolul ei de exportator al unor resurse cheie în Europa de Est. Din poziţia sa de oraş care se apropie în fiecare an mai mult de Londra, Moscova demonstrează rolul tot mai accentuat pe care Europa de Est începe să îl aibă în economia globală.

Asia

Opt oraşe asiatice se clasează printre primele 25 de centre comerciale. Acestea sunt: Tokyo, Singapore, Seul, Sydney, Hong Kong, Osaka, Taipei şi Shanghai, confirmând rolul dominant al Asiei în economia globală.

Shanghai urcă 8 locuri, asigurându-şi locul printre oraşele de top la nivel global. Shanghai, unul dintre oraşele cu cea mai mare populaţie şi cu un ritm alert de dezvoltare, îşi schimbă poziţia de pe 32, în 2007, aflându-se în top 25, în 2008. Susţinut de stabilitatea sa economică, de mediul legal şi politic, de un nivel de trai ridicat şi de economia în creştere a Chinei, saltul său ilustrează importanţa pe care o aduce economiei Chinei şi Asiei ca centru global.
America Latină

America Latină îşi continuă dezvoltarea globală şi la nivel competitiv. Şapte oraşe din America Latină se află în studiul Worldwide Centres of Commerce 2008. Santiago este în fruntea oraşelor din regiune, datorită mediului de afaceri solid şi stabilităţii sistemului economic şi legal. Sao Paolo are un scor bun, de asemenea, situându-se printre primele 20 de oraşe din punct de vedere al volumului pieţei financiare.

Bogota îşi revendică locul printre primele oraşe din lume care cunosc cea mai mare dezvoltare. Economia stabilă a Bogotei şi nivelul de trai crescut fac din acest oraş să fie printre cele demne de remarcat din America Latină.

Orientul Mijlociu

Mediul solid de afaceri face din Dubai liderul Orientului Mijlociu. Fiind cel mai important centru de transport aerian şi de marfă din regiune, Dubai are un mediu de afaceri flexibil, prielnic dezvoltării companiilor. De asemenea, mediul politic şi legal îl transformă într-un oraş ce nu poate fi ocolit atunci când se fac afaceri în Orientul Mijlociu.

America de Nord

New York şi Chicago sunt liderii zonei. Singurele oraşe nord-americane din top 10 la nivel global, cele două oraşe se remarcă prin pieţe financiare puternice şi printr-un mediu de afaceri solid.

Vancouver este oraşul cel mai atractiv pentru locuitorii lui. În afară de Vancouver, alte două oraşe canadiene, Toronto şi Montreal, se află printre primele 20 de oraşe la acelaşi capitol, care măsoară libertatea personală, climatul, modalităţi de petrecere a timpului liber şi alţi factori legaţi de calitatea vieţii.

Los Angeles iese din top 10. Căderea oraşului Los Angeles pe poziţia 17 (în 2008), de pe poziţia 10 (în 2007), este cauzată, în parte, de rolul său în privinţa serviciilor financiare, ca şi de ridicarea oraşelor europene în segmentul generării de noi cunoştinţe. Cu toate acestea, oraşul se situează pe locul 4 în America de Nord, după New York, Chicago şi Toronto.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro