Europa de Est - Detroitul producatorilor auto

6 iulie 2007

In conditiile in care mari producatori auto precum Audi, Volkswagen, Ford, General Motors, Toyota, Kia sau Hyundai isi muta centrele de productie din Germania, Franta si Marea Britanie in Slovacia, Cehia, Polonia, Ungaria si Romania, estul Europei devine un fel de 'nou Detroit', comenteaza, in editia de vineri, publicatia sud-coreana The Chosun Ilbo, citata de Rompres.

Autoritatile din aceste cinci state est-europene ofera practic gratis suprafete de teren oricat de mari producatorilor auto internationali, in incercarea de a atrage cat mai multe investitii straine.

Din 2000 si pana in luna iunie a acestui an, producatorii auto straini au investit in cele cinci tari aproximativ 24 miliarde de dolari, rezultatul fiind o productie de 3,25 milioane de autoturisme pe an. Aceasta regiune a ajuns, astfel, sa ocupe locul cinci in lume la productia de autoturisme, intre Coreea de Sud (3,94 milioane masini/an) si Franta (3,17 milioane).

Dupa cum se prezinta in momentul de fata lucrurile, Slovacia ar putea deveni, in curand, statul cu cea mai mare productie de autoturisme pe cap de locuitor. Dar aceasta numai daca va gasi suficienti muncitori calificati pentru a-i angaja in prospera sa industrie auto, comenteaza International Herald Tribune.

Citand un studiu al Institutului pentru studii economice internationale de la Viena, publicatia britanica arata ca, dupa aderarea la UE, in 2004, mii si mii de ingineri, arhitecti, proiectanti, specialisti IT sau asistente medicale au parasit tara, cautand locuri de munca mai bine platite in Occident.

Acelasi lucru s-a intamplat si in Polonia, ai carei oficiali emit in prezent permise de lucru speciale pentru ucraineni, belarusi, uzbeci sau tadjici, in incercarea de a acoperi necesarul de mana de lucru de pe piata interna. Mai mult, luna trecuta, oficiali de la Varsovia s-au deplasat in India si China pentru a recruta tineri muncitori calificati.

Cu o insuficienta a fortei calificate de lucru se confrunta si Cehia si Romania, iar, in aceste conditii, guvernele statelor est-europene se tem ca ritmul investitiilor straine care au contribuit pana acum la cresterea puternica a economiei, va incetini, mai sustin autorii studiului.

ROMPRES

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro