Piaţa imobiliară trece printr-o perioadă de maturizare, în care hotărârea de a cumpăra se ia mai greu, afirma, Cristian Bratosin, reprezentantul companiei imobiliare EuroMetropola. Potrivit acestuia, piaţa imobiliară nu se prăbuşeşte, nu stagnează, preţurile proprietăţilor nu scad, conform zvonurilor din presă, ba, mai mult, există cerere şi ofertă. "Clientul a devenit mai pretenţios, are nevoie de mai mult timp, tatonează, compară alternativele şi alege cu atenţie", a spus Bratosin.
El afirmă că sunt tot mai puţini cei care achiziţionează proprietăţi imobiliare oriunde şi oricum, doar pentru că le vor vinde mai scump după un an sau doi. În prezent, a mai spus Bratosin, cei care doresc să achiziţioneze şi să dezvolte vor un plan de afaceri, analize de piaţă, studii de fezabilitate.
Pe de altă parte, conform unei analize EuroMetropola, investitorii se gândesc mult până să ia o hotărâre, mai ales dacă au de-a face cu proprietari care cer preţuri mari şi nu vor să negocieze. Dezvoltatorii străini studiază piaţa chiar şi câţiva ani, până să cumpere în vederea începerii construcţiei. Ei angajează firme de consultanţă şi plătesc studii complexe, pentru a fi siguri de rentabilitate. Astfel, cine vrea să vândă un teren generos, aflat într-o zonă bună, va găsi mai uşor clienţi dacă prezintă şi un proiect de dezvoltare, un studiu de fezabilitate sau o analiză de profit.
"Dacă vrei să ai succes, ca vânzător, trebuie să oferi amplasament, calitate şi facilităţi pentru segmentul rezidenţial, respectiv o afacere, când este vorba despre terenuri. Cei care înţeleg că în piaţa imobiliară românească actuală nu mai pot fi vândute iluzii, ci servicii şi proprietăţi valoroase vor avea parte de cele mai bune afaceri. Este prima dată după 1989 când cererea este cea care dictează direcţia pieţei imobiliare autohtone şi nu oferta. În prezent, cumpărătorul este cel care spune vânzătorului ce trebuie să-i ofere, în preţul solicitat", precizează şi Andreea Arsene, EuroMetropola.
Potrivit specialiştilor EuroMetropola, acestea sunt semne clare ale unei pieţe care se maturizează, în niciun caz ale unei prăbuşiri. Arsene opinează că ar trebui să ne bucure că intrăm în normalitate şi nu să ne sperie, pentru că vor apărea şi efectele pozitive. Aşadar, ţin să precizeze specialiştii de la EuroMetropola, piaţa imobiliară se maturizează, nu se prăbuşeşte, respectiv se aşază, nu stagnează.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro