Ritmul de vânzare a locuinţelor din ansamblurile noi este foarte redus, întrucât, deşi cererea este ridicată, cumpărătorii speră că preţurile vor scădea, iar în cazul în care situaţia se va menţine mulţi dezvoltatori se vor retrage de pe piaţă, estimează reprezentanţii CB Richard Ellis/Eurisko. "Ne confruntăm cu un ritm foarte scăzut al vânzărilor. Dacă acest ritm va continua, foarte mulţi dezvoltatori se vor retrage de pe piaţă, creând un deficit de ofertă imens într-o piaţa cum e Bucureştiul, care are nevoie de 200.000-300.000 de apartamente. Pe piaţă există foarte mulţi cumpărători, cei mai mulţi dintre ei au deja creditele aprobate de către bănci, însă nu cumpără sperând într-un miracol ? un preţ mai mic peste o saptămână sau peste o lună", a declarat, într-un comunicat, şeful departamentului rezidenţial al companiei, Ionuţ Bordei.
El apreciază că aşteptările cumpărătorilor de locuinţe noi în ceea ce priveşte scăderea preţurilor sunt nerealiste, deoarece costurile de construcţie sunt mari şi în continuă creştere.
"Va fi surprinzător pentru mulţi dintre aceşti cumpărători să constate că proprietăţile nu s-au ieftinit, pentru că nu au cum, atâta timp cât costurile sunt imense. În acelaşi timp, vor realiza că pe piaţă oferta este foarte mică, pentru că mulţi dezvoltatori au renunţat între timp la proiectele noi, iar cererea este foarte mare şi preţurile au început să crească din nou. Surpriza va fi şi mai mare când vor observa că nici măcar credite nu vor mai putea lua în acel moment", a adăugat Bordei.
În aceste condiţii, numărul celor care îşi vor permite să achiziţioneze o locuinţă se va reduce.
"Bineînteles că nu va fi un capăt de lume, în acel moment nu vor mai fi la modă cumpărările, ci închirierile, care şi ele vor fi speculate la maximum, iar costurile vor creşte de la lună la lună", a spus reprezentantul companiei.
În opinia sa, piaţa rezidenţială este marcată de două situaţii importante, una fiind cea în care cumpărătorii, alimentaţi de zvonuri, nu mai achiziţionează proprietăţi, în speranţa unor ieftiniri, iar în cealaltă sunt dezvoltatorii care nu ştiu cum ar putea să construiască mai ieftin, ţinând cont că terenurile sunt foarte scumpe, materialele de construcţii şi mâna de lucru se scumpesc şi trebuie să aibă şi profit pentru o afacere viabilă.
În ceea ce priveşte influenţa crizei financiare internaţionale asupra pieţei româneşti, analistul CBRE/Eurisko apreciază că România nu se confruntă cu o astfel de situaţie.
"Comparativ cu restul Europei şi Statele Unite, în Romania nu avem de-a face cu o criză. Pieţele occidentale sunt saturate şi cererea efectivă de locuiţe nu mai există. În România piaţa este abia la început, cerere există, iar piaţa are nevoie de minimim 20 de ani pentru a ajunge la saturaţie", a menţionat Bordei.
El a mai spus că în ultimii 20 de ani în România s-au construit maxim 30.000 de apartamente şi case în toată ţara şi mai sunt în construcţie încă circa 30.000 de unităţi în următorii doi ani.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro