Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania se poate confrunta cu unii factori de risc care franeaza dezinflatia - ajustari de preturi administrate si modificari ale politicii fiscale care vor avea loc in perioada urmatoare. Potrivit unei analize a Comisiei Nationala de Prognoza, mai pot interveni unele ajustari ale preturilor reglementate... in special la energie electrica, termica si gaze. Si asta in conditiile in care a fost revizuit calendarul de majorare a preturilor la aceste utilitati de catre autoritatile de reglementare. Efectele acestor scumpiri in lant se vor regasi in cheltuielile cu intretinerea locuintei si, implicit, in indicele pretului de consum.
Pana in 2008, gaze naturale la preturi europene
In acest sens, pretul gazelor naturale din productia interna ar urma sa se alinieze la cele din import pana la sfarsitul anului 2008. In ceea ce priveste energia electrica, va avea loc o liberalizare completa a acestei piete pana la inceputul anului 2007, concomitent cu liberalizarea partiala a pretului la energie termica si renuntarea la tariful de referinta de nivel national. De asemenea, armonizarea legislatiei fiscale cu acquis-ul comunitar, in ceea ce priveste accizele, va afecta inflatia, odata cu aderarea Romaniei la UE. In domeniul accizelor armonizate, va avea loc majorarea a acestora la principalele grupe de produse supuse acestui regim cu intrare in vigoare la data de 1 ianuarie 2007. Acest lucru se va face potrivit calendarelor de crestere graduala a accizelor pana la atingerea nivelelor minime impuse (la benzina cu plumb, pacura, electricitate utilizata in scop comercial, electricitate utilizata in scop necomercial), precum si introducerea de noi produse in sfera de aplicare a accizelor (gazul natural utilizat drept combustibil pentru incalzire in scop comercial si necomercial). In sprijinul procesului de dezinflatie ar putea veni si politica bugetara adecvata, care prin ritmicitatea cu care ar efectua cheltuielile (indreptate, in special, catre obiective productive) ar putea conduce la deficite echilibrate de-a lungul anului si ar putea contribui la cresterea productivitatii muncii si, implicit, la crestere economica. De asemenea, la incetinirea sau chiar stoparea dezinflatiei ar mai putea contribui cresterea peste asteptari atat a preturilor internationale ale titeiului si gazelor naturale, cat si a preturilor unor produse alimentare.
In Romania, alimentele si bauturile nealcolice, 40% din cosul de consum
In Romania, alimentele si bauturile nealcoolice au o pondere mare, reprezentand circa 40% din cosul de consum, aproape dublu fata de ponderile unor state care au adrat la UE, respectiv Cehia (20%), Slovacia (17%) si Ungaria, cu 21 de procente. In ceea ce priveste intretinerea locuintei, ponderea preturilor legate de aceasta in cosul de consum, desi relativ mica in comparatie cu celelalte tari, este a doua ca valoare, dupa produsele alimentare.
In 2007, preturile de consum cresc cu 4,2%
Conform experientei altor tari care au aderat la Uniunea Europeana, Romania va inregistra o crestere medie anuala a preturilor de consum in 2007 cu 4,2 procente. Aceasta estimare se situeaza cu 0,8 puncte procentuale sub inflatia prognozata pentru 2007 (respectiv o medie anuala de 5%). Este putin probabil ca o medie a indicilor din noile tari membre sa se aplice Romaniei. Si asta pentru ca in cazul grupei intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaze si alti combustibili sunt estimate valori considerabil mai mari. Aplicarea majorarilor de pret incepand cu 1 ianuarie 2007 pentru unele produse cu preturi administrate, asa cum este de asteptat, pot conduce la cresterea mediilor anuale in mod sensibil comparativ cu situatia in care aceleasi majorari de pret sunt aplicate la sfarsitul lui 2007. Prognoza pentru anul 2007 este realizabila, daca nu intervin factori perturbatori, precum majorari exagerate ale unor preturi internationale, sau ajustari substantiale ale preturilor administrate.
Nicoleta Margineanu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro