ERSTE Bank: Romania, prima salvata!?

8 aprilie 2008

Pieţele din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) păstrează un diferenţial de creştere semnificativ faţă de pieţele occidentale, iar această 'carte' ar putea fi jucată foarte bine în cazul unui scenariu de desprindere de influenţele economiei SUA, spune Henning Esskuchen, Director de Cercetare pentru Pieţele de Capital din ECE, în cadrul Erste Bank.
           

Analiştii Erste Bank afirmă că cel mai recent indicator de percepţie al ZEW/Erste Bank arată o imagine relativ pozitivă asupra situaţiei actuale, în contextul în care participanţii la sondaj au avut o perspectivă îmbunătăţită asupra estimărilor economice, atât pentru zona euro, cât şi pentru Europa Centrală şi de Est. Dacă cei mai mulţi participanţi la sondaj se aşteaptă la o încetinire a activităţii economice, 20 la sută dintre ei prevăd, totuţi, o accelerare a activităţilor de fuziuni şi achiziţii (M&A). România şi Polonia au fost menţionate ca fiind cele mai atrăgătoare ţinte.
           

Analiştii Erste Bank estimează că pieţele vor atinge un nivel minim, însă nu se întrevede o desprindere imediată după aceea. Ei susţin că în al doilea trimestru vor predomina încă anumite mişcări marginale şi recomandă rămânerea la argumentele lichidităţii şi dimensiunii, deşi ar trebui deja luate în considerare anumite poziţionări pentru pieţe mai stabile în a doua jumătate a anului. 'Austria şi Polonia sunt considerate cele mai bune locuri în care să aşteptăm 'vreme mai bună'. În Europa de Sud-Est rămânem prudenţi, dar considerăm că România este prima care ar putea beneficia de pe urma unui fenomen de revenire mai amplu, după ce investitorii vor fi dispuşi din nou să abordeze pieţe mai mici', a declarat Esskuchen.
           

Piaţa din România, cunoscută drept scumpă, a înapoiat o mare parte din primele de achiziţie, iar tranzacţiile au loc acum la un raport P/E (preţ/venituri) de 13,2 şi 9,5 pentru veniturile din 2008 şi respectiv 2009. Potrivit analiştilor Erste Bank, ţara prezintă anumite riscuri (în ceea ce priveşte deficitele de cont curent, impactul acestora asupra monedei etc.) însă acestea par acceptabile pentru o piaţă în acest stadiu de dezvoltare şi ar fi fost acceptate în oricare alt mediu. Investiţiile străine directe acoperă în mare parte deficitul de cont curent şi vor contribui la creşterea profitabilităţii şi a exporturilor, pe termen mediu spre lung.
           

Erste Bank Group este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrală. Cei peste 52.000 de angajaţi ai săi deservesc aproape 16 milioane clienţi, în aproape 3.000 sucursale din opt ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Ucraina). La data de 31 decembrie 2007, totalul activelor era de 200,5 miliarde de euro, profitul net de 1.174,7 milioane de euro iar rentabilitatea capitalului angajat de 14,6 procente.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro