Erste Bank estimează o stabilizare şi chiar o creştere a cotei de piaţă din România, pentru anumite produse, după finalizarea programului de integrare a subsidiarei româneşti, potrivit directorului general al grupului austriac, Andreas Treichl. "Aveţi dreptate că am pierdut cotă de piaţă în România, dar dintr-o poziţie dominantă. Acest lucru are legătură, parţial, cu implementarea programului de integrare, care a avut impact asupra întregii afaceri. Având în vedere că programul se află aproape de finalizare, ar trebui să vedem o stabilizare sau chiar un câştig în ceea ce priveşte cota de piaţă pentru anumite produse", a declarat Treichl răspunzând unei întrebări adresată de un investitor pe site-ul companiei. Directorul Erste s-a aflat în dialog, pe Internet, cu investitorii.
Potrivit acestuia, contribuţia activităţilor din România la profitul grupului va creşte la circa 30% în următoarea perioadă, comparativ cu un nivel de 20% la finele anului trecut. În acelaşi timp însă, Treichl estimează şi majorarea contribuţiei la profitul grupului a celorlalte ţări central şi est europene unde Erste are activităţi.
Referindu-se la evoluţia activităţilor corporate din cadrul BCR, Treichl a arătat că banca a ocupat dintotdeauna primul loc în topul corporate în România, iar Erste are în vedere păstrarea acestei poziţii pe termen mediu şi lung.
Întrebat despre planurile Erste privind ajungerea din urmă a Societe Generale, mai ales în ceea ce priveşte reţeaua teritorială, având în vedere că activitatea băncii franceze pare mai eficientă în România decât cea a grupului austriac, Treichl a arătat că până la finele acestui an Erste va egala Societe Generale.
El a subliniat însă că grupul francez este prezent în România din 1996, iar Erste din 2006.
Potrivit unei prezentări susţinute de directorul general al Erste la întâlnirea cu investitorii, politicile monetare şi fiscale ale României ajustează, în mod proactiv, problemele macroeconomice ale ţării.
Întrebat cum de Fondul Monetar Internaţional nu numai că nu este de acord cu această afirmaţie, ba chiar susţine contrariul, Treichl a spus că nu tot ceea ce se întâmplă la nivel macroeconomic în România este în regulă, dar nici tot ceea ce spune FMI nu este corect.
Investitorii au amintit şi de raportul recent al Deutsche Bank, potrivit căruia analiştii germani au revizuit în scădere recomandarea privind acţiunile Erste Bank, de la "păstrează" la "vinde", ca urmare a expunerii grupului austriac pe pieţele din România şi Ungaria şi a unor semnale privind înăsprirea condiţiilor economice, bancare şi politice.
"Nu ştiu de ce Deutsche Bank face acest lucru. În acest moment, în pofida tuturor problemelor, cred că ambele ţări sunt pe drumul cel bun. În mod clar şi particular, în Ungaria există motive pentru temeri privind cadrul macroeconomic. Dar nimic nu pare a fi de nerezolvat în următorii ani", a spus Treichl.
O ultimă întrebare a făcut referire la întârzierea lansării operaţiunilor băncii de locuinţe în România. Treichl a arătat că formalităţile durează mai mult decât a fost anticipat.
Erste Bank a câştigat, la sfârşitul anului 2005, licitaţia pentru preluarea unui pachet de 61,88% din titlurile BCR, pentru care a plătit 3,75 miliarde euro. În prezent, participarea Erste la BCR se ridică la 69,17%.
Grupul austriac a obţinut anul trecut un profit net de 1,17 miliarde de euro, în creştere cu 26% faţă de 2006, iar avansul rezultatului, fără includerea subsidiarei româneşti, a fost de 14,2%, la 984,6 milioane euro.
Mediafax
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro