Analiştii Erste Bank estimează că, în a doua jumătate a anului viitor, efectele crizei subprime se vor diminua, pentru zona euro preconizând o inflaţie de circa trei la sută (spre doi la sută în a doua jumătate a anului 2008), în timp ce în Statele Unite ale Americii este posibil ca Rezerva Federală să reducă rata dobânzii, pentru a stabiliza situaţia.Europa Centrală şi de Est va asista la un fenomen de temperare a economiilor, fapt datorat în principal ciclicităţii. Va persista în continuare potenţialul de stabilizare pentru valutele regionale.
Pe piaţa obligaţiunilor tensiunea de pe piaţă se va diminua în al doilea trimestru, iar primele de risc vor scădea, conform unui raport de cercetare al Erste Bank.
Raportul semnalează că economia zonei euro este susţinută de rate înalte ale ocupării forţei de muncă, venituri corporative solide, câştiguri ale productivităţii şi un trend ascendent continuu pe pieţele emergente. Se estimează că actuala mişcare ascendentă îşi va încetini ritmul doar într-o mică măsură, ajungând la aproximativ doi la sută. Din cauza preţurilor mai ridicate pentru energie şi produse alimentare, se estimează că rata inflaţiei va rămâne în jur de trei la sută în prima jumătate a lui 2008, previzionându-se o scădere către doi la sută în a doua jumătate a anului.
'Decidenţii politicii monetare sunt astfel blocaţi între incertitudinea economică şi turbulenţele de pe piaţa de capital, pe de o parte, iar pe de altă parte - de riscul tot mai mare al inflaţiei,', spun analiştii Erste Bank. 'După estimările noastre, Consiliul guvernatorilor BCE nu va modifica principalele rate ale dobânzii în a doua jumătate a anului, dar acestea vor fi mărite în al patrulea trimestru, pe măsură ce efectul crizei creditelor va deveni mai clar', adaugă aceiaşi analişti.
În SUA, este de aşteptat ca pe piaţa imobiliară corecţia să continue. În final, acest fenomen va determina o scădere a preţurilor locuinţelor şi va îngreuna creşterea economică în următoarele trimestre. Situaţia va fi în continuare accentuată de incertitudinile legate de măsura în care instituţiile financiare din SUA vor fi nevoite să anuleze mai multe împrumuturi.
Sunt şanse ca aceste condiţii să rămână încordate în primul trimestru al anului viitor, când ajustarea ratelor dobânzii va aduce un nou val de neîndeplinire a obligaţiilor financiare rezultate din credite ipotecare. În prezent, piaţa financiară se concentrează în mare parte asupra Rezervei Federale şi este posibil ca reducerile ratei dobânzii să fie operate pur şi simplu pentru a stabiliza situaţia.
'Estimăm că dolarul american îşi va reveni anul viitor. Aşteptările pieţei în privinţa reducerii ratei dobânzii în SUA par să fie exagerate, iar slăbirea dolarului din ultimele luni pare să fi determinat mai mulţi jucători de pe piaţă să vândă dolari acum, în loc să îi vândă anul viitor', spun analiştii Erste Bank.
În ceea ce priveşte Europa Centrală şi de Est, analiştii Erste Bank estimează că economiile din regiune se vor tempera, motivul fiind cu precădere ciclicitatea. Preţurile pentru energie şi produse alimentare rămân ridicate, iar creşterea economică se menţine relativ puternică.
'Estimăm că există în continuare potenţial de stabilizare pentru valutele din regiune, cel puţin în limita orizontului de 12 luni, căci majoritatea ţărilor va aplica o politică monetară mai restrictivă, deşi condiţiile de bază vor varia considerabil de la o ţară la alta. Ungaria şi Slovacia vor fi excepţiile. Dezvoltarea economiei Ungariei va fi încă influenţată în mare parte de măsurile pentru reducerea deficitului de cont curent şi deficitului bugetar, cu ajutorul cărora rata dobânzii şi inflaţia se vor diminua treptat. În Slovacia, politica monetară va fi în mare parte determinată de decizia intrării în UME în 2009', explică analiştii.
În opinia acestora, criza bancară va fi cea mai mare sursă de risc pentru dezvoltarea spread-urilor pe piaţa obligaţiunilor corporative în euro, în anul următor. În general, ei consideră că această criză pe pieţele financiare va continua în primul trimestru al lui 2008 - în consecinţă, spread-urile ar trebui să rămână volatile şi la un nivel ridicat.
În prezent, obligaţiunile guvernamentale primesc un bonus de garanţie şi un bonus de lichiditate, ceea ce a făcut ca preţurile să sară în aer. Se estimează că evaluările vor reveni la normal, în contextul în care criza creditelor se va tempera. Se previzionează că veniturile vor creşte din nou pe parcursul anului, ajungând în final la nivelul de dinaintea crizei, în toamna lui 2008.
Nivelul veniturilor pe piaţa obligaţiunilor din SUA sunt stabilite în funcţie de criza de încredere din sectorul financiar. Deşi mai lent la început, se estimează că prima de risc rezultantă din această situaţie se va diminua în cursul primelor două trimestre.
Erste Bank este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrală. Peste 52.000 de angajaţi deservesc aproape 16 milioane clienţi, în 2.700 sucursale din opt ţări. La data de 30 septembrie 2007, totalul activelor era de 201 milarde de euro, profitul net de 838 milioane de euro, iar rentabilitatea capitalului angajat de 13,5 la ssută.R
OMPRES
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro