Energia eoliana, o resursa profitabila de energie

22 noiembrie 2006

Energia eoliana este o sursa regenerabila de energie. Piata europeana a energiei eoliene este in plina dezvoltare, cu un ritm de crestere mai mare decat al oricarui alt domeniu energetic. Energia eoliana nu poate sa inlocuiasca toate celelalte forme de energie, ci doar sa fie o optiune din grupul de posibilitati existente, o parte a mix-ului energetic.

Principalul avantaj oferit de energia eoliana: este o sursa inepuizabila de energie. De asemenea, producerea energiei electrice avand ca sursa energia eoliana nu duce la poluarea mediului. In comparatie cu petrolul si cu gazele naturale, obtinerea energiei din resurse eoliene nu ameninta in vreun fel viata oamenilor, astfel in cazul in care anumite instalatii eoliene nu vor functiona corespunzator, nu vor produce deflagratii sau alte dezastre, care sa puna in pericol viata oamenilor.

Pe de alta parte in perioadele reci ale anului, energia eoliana poate fi valorificata in proportie de doua treimi, iar cand resursele de apa scad foarte mult, energia eoliana poate sa fie complementara energiei hidroelectrice. Iar cel mai mare avantaj pe care il are aceasta sursa de energie este faptul ca nu presupune costuri “externalizate”.

Probabil va intrebati ce inseamna aceste costuri? Costurile externalizate sunt acele costuri care nu sunt incluse in factura de electricitate a consumatorului dar intr-un fel sau altul sunt suportate de catre societate. Presiunea acestora asupra societatii a devenit, insa, din ce in ce mai mare, astfel incat aceste costuri vor trebui sa fie incluse in pretul energiei. Daca se va face acest lucru, pretul energiei electrice produse in termocentrale se va dubla, conform unui studiu efectuat la nivelul Uniunii Europene. Totalul costurilor externalizate (fara sa se includa costurile asociate schimbarilor climatice) este estimat la circa 1 - 2% din PIB-ul UE.

Tehnologia de producere a energiei eoliene este o tehnologie sigura, ajunsa la maturitate, care s-a imbunatatit continuu in ultima perioada de timp si ale carei costuri au cunoscut o scadere dramatica. Investitiile necesare in domeniul energiei eoliene sunt de circa 1 milion euro/ MW instalat. O capacitate instalata de 100 MW presupune o investitie de circa 100 milioane euro. Desi pare o cifra mare, este de retinut faptul ca investitia s-ar amortiza in aproximativ 7 ani, termen extrem de rezonabil pentru o investitie energetica.
 
Conform unui studiu PHARE, potentialul eolian al Romaniei este de circa 14.000 MW putere instalata, respectiv 23.000 GWh, productie de energie electrica pe an. Considerand doar potentialul tehnic si economic amenajabil, de circa 2.500 MW, productia de energie electrica corespunzatoare ar fi de aproximativ 6.000 GWh pe an, ceea ce ar insemna 11% din productia totala de energie electrica a tarii noastre.

Cosmina Doicu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro