Energia eoliana, o afacere in crestere in Dobrogea

19 octombrie 2006

In urmatorii 10 ani, o cincime din necesarul de energie electrica al Romaniei va fi generat de surse nepoluante, relateaza publicatia reporter.gr, citand agentia ACT Media. Cea mai mare parte a acestui tip de energie urmeaza sa fie produsa de centrale eoline. Iar zona cu cel mai mare potential in ceea ce priveste energia eoliana si solara este Dobrogea.

Astfel ca, in ultima perioada tot mai multi investitori vin in Dobrogea cu proiecte care vizeaza construirea de turbine eoliene.  Reprezentanti ai unor companii din Germania, Franta, Olanda si Grecia sunt interesati de cumpararea sau concesionarea de terenuri pe malul Marii Negre, in Delta Dunarii sau in nordul Dobrogei, in vederea derularii acestor proiecte. Cateva portiuni de teren mai inalte de pe malul marii au fost deja concesionate si reprezinta viitoare locatii pentru turbine eoline.

Mai mult, sute de hectare de teren din zona rurala au fost deja contractate pentru exploatarea energiei vantului. Compania italiana Enel, proprietarul Electrica Doborgea, a anuntat ca va investi 27 de milioane euro in centrale eoliene. In prezent italenii sunt in etapa de contractare a terenurilor necesare pentru constructia turbinelor eoliene.

Desi aceste instalatii nu sunt poluante, iar energia generata de ele nu afecteaza mediul, exista anumite voci din randul ecologistilor care sunt impotriva investitiilor. Cinci ONG-uri, printre care Societatea Romana de Ornitologie (SRO), au trimis un protest presedintelui Traian Basescu, primului ministrul Tariceanu si ministrului Mediului, Sulfina Barbu, solicitand stoparea imediata a investitiilor in producerea de energie eoliana in Dobrogea.

Ornitologii argumenteaza ca terenurile concesionate investitorilor sunt habitatul a peste 372 de specii de pasari protejate, dar si zona de iernat a peste 1 milion de pasari migratoare. La randul lor, botanistii sustin ca in zona de nord a Dobrogei traiesc aproximativ 400 de specii de planate in pericol de disparitie.

Comisia pentru Monumentele Naturale din cadrul Academiei Romane s-a alaturat la randul ei protestatarilor, solicitand autoritatilor locale din zona sa opreasca investitiile in centrale eoliene pana cand cand va fi conturata o strategie nationala in privinta producerii de electricitate folosind energia eoliana.
 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro