EFG: stabilitatea macroeconomica a Romaniei este in pericol!

15 mai 2008

Stabilitatea macroeconomică a României este în pericol, ca urmare a creşterii deficitului de cont curent, a politicii fiscale relaxate şi a lipsei investiţiilor în anumite domenii importante, precum infrastructura, potrivit analiştilor EFG Eurobank.  "Cererea puternică, alături de inabilitatea economiei naţionalte de a avea o ofertă adecvată, creează presiuni inflaţioniste şi determină adâncirea deficitului de cont curent", se arată în raportul trimestrial al EFG Eurobank. Cu toate acestea, analiştii eleni sunt de părere că perspectivele economice sunt pozitive în acest an.
          

 "Credem că cererea va începe să se decelereze moderat în 2008, existând probabilitatea unei încetiniri mai importante în 2009. Creşterea economică este în cotinuare susţinută de consumul puternic, impulsionat de avansul salariilor şi de creditare", se spune în raport.
           

Deşi perspectivele economice continuă să fie bune, analiştii atrag atenţia că înăsprirea condiţiilor de creditare, la nivel mondial, va avea efecte şi în România.
           

"Dacă există o ţară în noua Europă (statele care au aderat la UE în 2004 şi 2007 - n.r.) care a resimţit impactul crizei financiare internaţionale, aceasta este România. În a doua jumătate a anului 2007, precum şi în primele luni din acest an, aversiunea la risc a crescut, fapt reflectat în special în ţările emergente. Astfel, leul a cunoscut presiuni semnficative", se menţionează în raport.
           

Analiştii grupuli elen atrag atenţia că politica fiscală a României nu este una credibilă, având în vedere că ţinta bugetară este constant revizuită, rezultatul la finele anului fiind imprevizibil.
           

"Politica fiscală din România necesită mai multă analiză şi, mai ales, impune o atitudine mai critică. Guvernul minoritar are o politică pro-ciclică, inconsistentă şi expansionistă, care contrazice politica monetară şi pune în pericol stabilitatea macroeconomic", se arată în raport.
           
Alături de România, ţări ca Bulgaria, Serbia sau Turcia se confruntă cu provocări economice importante întrucât impactul global asupra economiilor acestor state este ridicat.
           

Analiştii notează însă că nu se pune problema unei "aterizări dure" în ţările menţionate.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro