Efectele secetei combatute cu 293 milioane de lei; Explicatii si solutii

16 mai 2007

Efortul bugetar pentru finantarea masurilor ce se impun pentru diminuarea efectelor secetei este de 293 de milioane de lei, anunta ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. Potrivit lui Remes, prezent in cadrul sedintei CSU, nu a fost luata nicio decizie in ceea ce priveste declararea ca zone calamitate a unor suprafete afectate de seceta. 'Prin masurile care vor deveni maine acte normative si prin preconizarile meteo, s-ar putea totusi, in aceasta saptamana, sa ne ajute si natura si atunci am amanat o asemenea decizie', a declarat ministrul Agriculturii. Declararea zonelor calamitate ar intrerupe finantarea UE pentru terenurile respective!

Explicatia: in cazul in care anumite zone vor fi declarate calamitate, proprietarii suprafetelor de teren agricol nu vor mai avea dreptul sa primeasca subventia subventia din fonduri UE, de circa 50 de euro pe hectar, intrucat incadrarea terenului nu va mai corespunde cu declaratia fermierului din cererea de plata.

 

El a subliniat ca, oricum, nu se poate ajunge la o calamitare a culturilor de 100%. 'Nu putem estima in momentul de fata ce se va intampla, pentru ca preconizarile meteorologilor sunt cu semnul intrebarii', a spus Remes. Intrebat ce suprafata de teren este afectata de seceta in prezent, ministrul a spus ca 'nu se poate grabi cu cifre deoarece lucrurile sunt inca recuperabile', dar a precizat ca este vorba de 'suprafete relativ considerabile care sunt in mare pericol'.

De asemenea, Remes a aratat ca, din totalul de 12.900 ha al suprafetei irigabile din judetul Vaslui, au fost contractate 12.900 ha si s-au facut udari pe 19 ha. De asemenea, in judetul Arad, din 12.750 ha irigabile s-au contractat 7.960 ha si s-au irigat 239 ha, iar in judetul Olt, din 39.800 ha suprafata functionala, 15.000 ha au fost contractate si 548 ha au fost udate.

'Era preferabil sa ducem oamenii din Ministerul Agriculturii sa poarte apa cu ulciorul, nu sa folosim energie pentru a da drumul la apa pe canale', a afirmat ministrul Agriculturii, precizand, insa, ca retinerea de a se face irigatii a plecat de la lipsa de capacitate financiara a organizatiilor de udatori si a proprietarilor de pamant.

Solutia: guvernul a dublat cuantumul subventiei pentru irigatii - la 7 milioane lei, iar termenul de gratie pentru decontarea facturilor va fi extins la 60 de zile, odata cu prelungirea termenului de incheiere a contractelor pentru servicii de irigatii si oprirea exportului de electricitate la Hidroelectrica, daca lipsa precipitatiilor se prelungeste.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro