Doua legi, o intrebare: sunt bune pentru afaceristii romani?

5 ianuarie 2010

Staul are grija de bussinisurile romanilor, are grija sa traim bine. Iata si doua legi in vigoare care este posibil sa foloseasca unora. Doar unora. Potrivit legii 329/2009, profitul investit in productia sau achizitia de echipamente tehnologice privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile, este scutit de impozit pana la 31 decembrie 2010. Scutirea de impozit pe profit se acorda in limita impozitului datorat pentru perioada respectiva.

Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma pentru care s-a beneficiat de scutire va fi repartizata pentru constituirea rezervelor pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar.

in cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza regularizarea profitului investit, iar contribuabilul nu este obligat sa repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor.

A doua lege care ar putea fi folosita de firme pentru finantare este cea care permite amanarea platii datoriilor catre stat. O astfel de facilitate a existat si in 2009 insa din cauza conditiilor de accesare, prea dificile, nu a a avut succes. Mai precis, doar 130 de firme au reusit sa obtina amanarea la plata.

in 2010, facilitatea devine mult mai accesibila. Potrivit legii 363/2009, oricare firma poate sa-si amane platile catre stat.
Singurele conditii de accesare a acestei facilitati sunt depunerea tuturor declaratiilor fiscale si cazierul fiscal curat. De asemenea, firma solicitanta trebuie sa nu fie in insolventa.

La 20 decembrie 2010 este data-limita pana la care aceasta facilitate poate functiona. Cererile pot fi depuse pana cel tarziu pe 30 iunie 2010. Amanarea se poate face pe o perioada de maximum un an.

Pentru acces la facilitate este nevoie si de constituirea unor garantii. Bunurile oferite sau alte garantii constituite in vederea instituirii masurilor asiguratorii trebuie sa ajunga la 20% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii, daca amanarea se acorda pe o perioada de pana la 3 luni inclusiv.
Pentru amanari mai lungi, garantiile trebuie sa ajunga insa la 40% din suma amanata plus dobanzi.

Dobanda pentru sumele amanate este mai mica decat cea standard de 0,1% pe zi. Nivelul ei este de 0,05% pentru fiecare zi a perioadei de amanare la plata.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro