Domenii favorite pentru finantari

27 iunie 2006

In acest moment cei care nu au inceput inca o afacere studiaza cu atentie reactia celor de sus asupra economiei noastre. Verdictul lor pare sa indice directia cea mai profitabila de dezvoltare si de sustinere. Astfel, cele mai eligibile segmente ce pot primi cu usurinta finantari sunt cele din agricultura ... protectia mediului, IT si dezvoltarea resurselor umane.

Credite avantajoase pentru zonele montane

Pentru agricultura, pe langa programul SAPARD, mai exista si alte alternative. De exemplu, agricultorii din zona munte au la dispozitie un nou mod de a obtine fonduri externe. Este vorba despre FIDA, Fondul International de Dezvoltare a Agriculturii. Prin acest program se ofera credite cu dobanzi scazute, pentru investitii si pentru productie. Cele mai eligibile zone ce pot primi astfel de credite sunt cele din zona Apusenilor, a judetelor Valcea, Sibiu, Covasna, Harghita, Neamt, Suceava, Buzau si Vrancea. Banii pot fi utilizati pentru un evantai extins de activitati, pornind de la cresterea animalelor, si continuand cu mecanizarea, procesarea carnii si a laptelui sau agroturismul. Investitiile sunt incurajate si pe artizanat, acvacultura, cultivarea ciupercilor, pe infiintarea de plantatii de arbusti fructiferi, ori de plante medicinale. Pentru cei care au in vizor doar productia ei trebuie sa stie ca finantarea se refera la infiintarea culturilor vegetale, amelioarea pasunilor si sustinerea productiei zootehnice. Cu alte cuvinte, acest program ste ideal pentru agricultura, industria aliementara, industria mica si agroturismul.

De ce este avantajos FIDA? Creditele obtinute prin program au o dobande de 7.5%, la valoarea in valuta si au o perioada de rambursare de pana la cinci ani, plus un an de gratiere. Pentru a ajunge la contractarea de credite prin FIDA solicitantii trebuie sa inceapa, sa dezvolte sau sa finalizeze o investitie productive. Cu exeptia investitiilor in domeniul tutunului, a alcoolului sau a achizitionarii de terenuri, programul este deschis oricarei persoane fizice sau juridice.

Concret, micii gopodari pot obtine credite in valoare de 4.000 de dolari, in timp ce operatorii de marime medie din sfera de prestari servicii si cei din productia primara pot primi credite intre 4.000 si 10.000 dolari. Pornind de la aceasta suma avem in fata credite comerciale, care se duc pana la 100.000 de dolari.

Acum sa vorbim si despre participarea solicitantului. Astfel, pentru creditele de pana in 10.000 de dolari, cel care face demersuri trebuie sa aiba in buzunar pe putin 15% din valoarea investitiei, in timp ce pentru sume de pana la 100.000 este necesara o contributie proprie de 30%.

Microsoft sprijina IT-ul romanesc

Peste sase luni intreprinderile romanesti din IT vor putea obtine finantari de la Microsoft, Intel si de la HP Invent. Astfel, pentru a se pune la punct IMM-urile romanesti vor avea parte de tot suportul marilor bolizi din domeniul IT. Proiectul "Microsoft's EU Grants Advisor (EUGA)” va cuprinde in curand Romania si Bulgaria, pretendente in acest moment la un loc in institutiile Uniunii. In mare, EUGA cuprinde un website de informare dedicat IMM-urilor din acest sector. El va cuprinde date actualizate despre tehnologia disponibila, oferte de angajari, precum si premii sau burse pentru demararea unei afaceri. Avan deja un precedent in Ungaria, Spania, Polonia si Cehia, programul a reprezentat un adevarat sprijin pentru IMM-uri. Incurajata de succesul programul se pare ca din acest an si Franta il va introduce pe segmentul ei national de IT.  Asteptam si noi acelasi rezultat ca cel obtinut in tarile ce l-au probat.

Finantari rapide pentru resursele umane

Se pare ca cei din afara pun mare pret pe dezvoltarea acestui segment. Cei de pe aceasta nisa vor putea absorbi fara prea mari dureri de cap fonduri de la Uniune, destinate in primul rand  dezvoltarii capitalului uman si pentru ocuparea fortei de munca. Romania, in ciuda avantajelor cu care se mandreste si in ciuda evolutiilor punctate, sta in continuare destul de prost la capitolul resurese umane.

Pentru a impulsiona si acest segment s-a propus ca intre 2007-2013 sa functioneze programul Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Acesta va trasa axele prioritare si domeniile majore de interventie a Romaniei in domeniul resurselor umane, in vederea implementerii asistentei financiare a Uniunii prin Fondul Social European. Astfel, acest proiect se transforma intr-un instrument valoros in spijinirea dezvoltarii economice si a dezvoltarii structurale. Aceste investitii atat de necesare vor completa si vor da un mai mare sprijin cresterii productivitatii. In ceea ce priveste obiectivul general al acestui program, acesta consta in dezvoltarea capitalului uman si in cresterea competitivitatii acestuia, prin asigurarea oportunitatilor egale de invatare pe tot parcursul vietii si dezvoltarea unei piete a muncii moderne si flexibile. Pe termen lung, scopul urmarit este ca pana in 2013, pe piata de munca din Romania sa fie integrate pentru o perioada lunga peste 900.000 de persoane.
Acest program se adreseaza organizatiilor nonguvernamentale, agentilor economici si autoritatilor publice locale. Si IMM-urile au contributia lor in acet segment. Numai in perioada 2001-2004 cresterea integrarii profesionale de IMM-uri a crescut cu 3.2% in 2001, apoi cu 0.7% in 2002, pentru a ajunge in 2003 la +13%, iar in 2004 la 10%. Astfel, la finele anului 2004, in IMM-urile aveau 2.349.725 de angajati.

Fonduri pentru protectia mediului

Daca la celelalte capitole mai miscam, aici mai avem putin si ne afundam de tot. De aceea, pentru protectia mediului vor fi cheltuiti in urmatorii 15 ani pe putin de 30 de miliarde de euro. O parte din acesti bani vor fi pusi la dispozitie de Administratia Fondului pentru Mediu, care va spijini financiar achizitia de instalatii si echipamente tehnologice, echipamente de monitorizare, utilizarea unor tehnologii curate pentru reducerea poluarii aerului, apei si solului, inclusiv constructii-montaj pentru acestea. Insa firmele ce doresc sa intre in acest program trebuie sa stie ca nu vor fi admise daca au sponsorizat sau au finantat la randul lor activitati cu efect negativ asupra mediului.

Acest proiect de finantare este destinat persoanelor juridice romane cu activitate industriala, agroindustriala sau autoritatilor locale. Suma minima de finantat este de 100.000 RON iar valoarea maxima acceptata este de pana in 10.000.000 RON.  Rambursarea acestor credite, cu o dobanda avantajoasa de 5%, este de pana la cinci ani cu o perioada de gratie de un an. In plus, termenul de realizare a proiectului este de maxim doi ani.

Pentru sesiunea de depunere a proiectelor din 10.01.2006 – 15.02.2006 erau inregistrate proiecte pe cinci categorii. Asfel, pentru categoria A, in ceea ce priveste controlul si reducerea poluarii aerului, apei si solului, inclusiv prin utilizarea unor tehnologii curate au fost depuse 85 de proiecte, dintre care doar 9 au fost aprobate. Pentru categoria B, protectia resurselor naturale, au fost inregistrate 12 proiecte si 7 dintre ele  au primit raspuns pozitiv. La categoria C, unde sunt incluse gestionarea deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase au fost depuse 41 de proiecte si doar unul a reusit sa intreneasca toate conditiile necesare. Protectia si conservarea biodiversitatii, cu alte cuvinte categoria D, a primit 18 proiecte si doar 4 aprobate, in timp ce pentru ultima categoria, referitoare la educatie si constientizarea publicului privind protectia mediulu, au aplicat 89 de candidati, dintre care 11 au primit rezultatul pozitiv pentru acordarea finantarilor. In total au fost primite 245 de proiecte si doar 45 au primit ok-ul. Asa ca pentru a depasi toate exigentele impuse nu este nevoie chiar de o prajina, ci de o “radiografie” extrem de minutioasa atat a proiectului, cat si a firmei ce solicita aceste credite.

Ana Zidarescu
[email protected]

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro