Dobanzile sugruma afacerile

17 iulie 2006

Dobanzile ridicate la credite ii nemultumeste pe 41,25% dintre agentii economici din Romania, 38 de procente sunt afectati de coruptie, iar 29% acuza inflatia ca principal impediment in calea dezvoltarii mediului de afaceri, potrivit unei analize realizate in perioada martie-aprilie 2006. "Din pacate, nivelul dobanzilor in Romania comparativ cu cel din Uniunea Europeana este foarte mare. Marja dintre dobanda care se plateste la sumele depuse si la cele care se obtin prin creditare este foarte mare. Aceasta marja foarte mare nu este justificata de marimea inflatiei, a precizat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu.

Au fost intervievati 1.300 de reprezentati ai IMM-urilor din Romania, iar rezultatul sondajului a fost prezentat odata cu lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din Romania", editia a IV-a, lansata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Ovidiu Nicolescu considera ca este nevoie "sa se stimuleze si mai mult concurenta pe piata bancara. In prezent, intreprinzatorii romani platesc pentru creditele pe care le obtin cu 50 pana la 100 la suta mai mult decat concurentii lor din Uniunea Europeana, cu care se vor confrunta din ce in ce mai mult in anii urmatori. Totusi, speram ca intr-un an de zile sa nu mai fie asemenea diferente intre dobanzile de la noi si cele din exterior", a adaugat Nicolescu.

O solutie pentru firmele mari, bancile din strainatate

O oportunitate pentru firmele mari si mijlocii ar fi imprumutul la o banca din afara. In opinia lui Nicolescu, "celelalte firme, care sunt majoritare (in proportie de 99 la suta) nu au capacitatea manageriala si financiara ca sa se duca in strainatate - si nici nu sunt clienti interesanti pentru aceste banci. O banca din strainatate nu va fi interesata niciodata sa dea un credit mic sau foarte mic unei firme din Romania, intr-un mediu pe care nu-l cunoaste suficient, in care este o alta cultura economica", a subliniat presedintele CNIPMMR.

Alte inconveniente cu care se confrunta 65% dintre firme sunt fiscalitatea si birocratia. Potrivit aceleiasi analize, majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii cred ca mediul actual al afacerilor din tara noastra este mai putin favorabil, fata de anii precedenti. “Este un lucru surprinzator pentru noi faptul ca numarul IMM-urilor care apreciaza mediul de afaceri ca fiind favorabil firmelor s-a redus aproape la jumatate, de la 52% din totalul firmelor la 30% in acest an", a mai spus presedintele CNIPMMR.

Numarul firmelor care obtin credite, in crestere

Ponderea firmelor mici si mijlocii care apeleaza la credite bancare a ajuns la 47% in acest an, fata de 31% in 2005. In schimb, ponderea intreprinderilor care isi finanteaza afacerile din surse proprii s-a redus de la 80% la 77%. Potrivit analizei, firmele mici si mijlocii prefera alte modalitati de finantare a afacerii cum ar fi leasingul, preferat  de
29,71% din agentii economici, operatiuni de factoring, agreate de 3,29% din intreprinzatori si imprumuturile de la alte institutii financiare, accesate de 2,76% din IMM-uri. Studiul mai releva faptul ca intreprinzatorii nu apeleaza la fonduri nerambursabile si la emisiuni de actiuni pe piata de capital pentru finantarea activitatii. "Aceasta situatie este determinata in primul rand de conditiile dificile de finantare existente, indeosebi de creditare - dobanzi ridicate, garantii mari, formalitati numeroase si greoaie de acordare, dar si posibilitatii unor firme de a-si finanta singure activitatile", se arata in Carta Alba.

In ceea ce priveste modalitatile de inovare a IMM-urilor, doar 0,84% dintre firme si-au innoit sistemul informatic. Nu a fost omis nici gradul de utilizare a tehnologiei informationale. Rezultatul sondajului a scos la iveala faptul ca 82,08% dintre firme au computere, 70,14% acceseaza internetul, iar 61,86% utilizeaza e-mailul si numai 24,12% dintre companii au site propriu pe internet. De metionat ar fi faptul ca 12,94% nu detin computere sau site propriu si nu utilizeaza internetul,  in timp ce 1,45% dintre firme folosesc alte componente IT.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro