Doar 600 de romani au participat la bursa locurilor de munca din Spania

La a doua bursă de joburi organizată de Ministerul Muncii în Spania, la Alcala de Henares, s-au prezentat circa 600 de români, aproape jumătate din câţi au participat la precedenta bursă din Castellon de la Plana, în luna aprilie, a declarat pentru NewsIn Mihaela Matei, director în Ministerul Muncii.

„Faţă de bursa locurilor de muncă de la Torino a fost mult mai bine, pentru că acest eveniment a fost mai mediatizat. Am avut un spaţiu normal unde să ne organizăm activitatea şi a existat mai multă preocupare din partea autorităţilor. Am avut foarte mult sprijin venit din partea primăriei şi a ambasadei României, care au oferit ghiduri şi pliante în limba română pentru cei interesaţi. Au fost mai puţine persoane decât data trecută pentru că, atunci, evenimentul s-a întins pe parcursul a două zile”, a explicat Mihaela Matei.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES), majoritatea persoanelor care doresc să se întoarcă în România sunt muncitori calificaţi în construcţii şi menajere cu vârste între 35 şi 45 de ani. Peste 20% din cei prezenţi au fost persoane cu studii superioare. Salariile cerute de aceştia pentru a se întoarce în ţară sunt între 600 şi 3.000 de euro, în funcţie de specializare şi vechimea în muncă.

Cifrele exacte cu numărul de participanţi şi cu numărul celor care au depus CV-uri se vor şti în câteva zile, după ce reprezentanţii MMFES vor centraliza datele, a explicat reprezentantul Ministerului Muncii. Mihaela Matei a adăugat că românii au fost interesaţi, în special, de cum să-şi deschidă o afacere în ţară şi au dorit să se informeze despre oportunităţile ce li se oferă dacă se reîntorc în România.

Ministerul Muncii şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) au organizat, pe 28 iunie, la Alcala de Henares, cea de-a doua bursă a locurilor de muncă pentru românii din Spania care vor să se întoarcă în ţară. La precedenta bursă, ce a avut loc în perioada 12-13 aprilie, la Castellon de la Plana, au participat aproape 1.300 de români, iar cererea salarială a fost cuprinsă între 500 şi 1.500 de euro.

Numărul de joburi oferite de această dată de către companiile româneşti şi de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a depăşit cifra de 25.000, faţă de 11.000 de locuri de muncă disponibile la primul eveniment. La fel ca şi atunci românii din Spania au fost interesaţi mai mult de cum să-şi deschidă o afacere în România cu banii obţinuţi în străinătate sau cu fonduri provenite de la Uniunea Europeană.

După încheierea evenimentului organizat la Castellon de la Plana, în luna aprilie, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES), Akos Derzsi, declara, pentru NewsIn, că „cel mai mare succes al acţiunii din Spania a fost campania de informare, atât în ceea ce priveşte drepturile la pensie şi la asigurări de sănătate la întoarcerea în ţară, cât şi modalitatea de a atrage bani europeni pentru deschiderea unei afaceri”.

În total, la cele patru burse organizate de Ministerul Muncii în Italia şi Spania au participat aproape 3.300 de persoane. Cei mai mulţi români au fost interesaţi de prima bursă de joburi din localitatea Castellon de la Plana, circa 1.300, iar cei mai puţini de bursa locurilor de muncă de la Torino, în jur de 400. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, până acum au revenit în ţară aproape 100 de persoane. Salariile oferite acestora au fost cuprinse între 700 şi 1.000 de euro.

Minitsrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat vineri, pentru NewsIn, că bursa de sâmbătă, din Spania, este ultimul eveniment de acest gen organizat de instituţia pe care o conduce. Mai mult, ministrul a cerut Ministerului Afacerilor Externe să-l retragă pe consulul României la Torino din cauza neimplicării în organizarea bursei din Italia.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro