Doar 11.000 de IMM-uri, din totalul de 550.000, au accesat credite pentru finantarea activitatii

28 mai 2008

Doar 1-2% din cele 550.000 de firme mici şi microîntreprinderi din România au accesat credite pentru finanţarea activităţii, iar sistemul bancar nu este pregătit să-şi asume riscul unei astfel de afaceri, potrivit reprezentanţilor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). "Din totalul de 620.000 de IMM-uri înregistrate în România, circa 89-90% sunt microîntriprinderi, iar din acestea doar 1-2% au accesat credite bancare pentru finanţarea activităţii. În următorii 15 ani, microîntreprinderile şi firmele mici nu vor fi finanţate de bănci, iar această problemă nu este specifică doar României. Aceste firme au un risc mai mare", a declarat Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM , la seminarul "Când va deveni finanţarea bancară motorul de creştere a IMM-urilor?" organizat, miercuri, de Ziarul Financiar. Astfel, doar 5.500-11.000 de firme mici şi microîntreprinderi au accesat un credit bancar.

Cauza?

"Problema este şi la nivelul managementului firmelor mici şi micro, care nu înţeleg prea bine criteriile impuse de bănci. Atâta timp cât managerul unei firme va centra, va da cu capul şi va şi arbitra, acesta nu va reuşi să dialogheze cu băncile. În plus, există o reţinere din partea întreprinzătorilor să se îndatoreze la bănci", afirma presedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet.

Bancherii sunt de alta parere.  "Un factor care limitează accesul la credite este şi gradul de pregătire al mediului de afaceri. Nu este o lipsă de interes din partea băncilor, dovadă fiind faptul că apar din ce în ce mai multe produse standardizate pentru IMM-uri. Suntem într-o evoluţie exponenţială a interesului băncilor, dar şi a firmelor", spune preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

Microîntreprinderile sunt considerate firmele care au până la nouă angajaţi şi o cifră anuală netă sau deţin active în valoare de până la două milioane de euro, iar în categoria "mici" intră firmele cu 10-49 de angajaţi şi afaceri sau active în valoare de până la 10 milioane de euro.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro