Dividendele si castigul din tranzactiile valutare, impozitate cu 16% din 2007

27 decembrie 2006

Din 2007, veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, vor avea un impozit de 16%, nivel care va fi aplicat si pentru castigul din dobanzi si operatiuni de vanzare-cumparare de valuta. Dividendele erau impozitate in 2004 cu 5%, iar anul trecut cota s-a dublat, la 10%.

Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.
Termenul de virare si de declarare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.

In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul se declara si se plateste pana la data de 31 decembrie a anului fiscal respectiv.
Normele la Codul Fiscal mentioneaza ca impozitul pe veniturile sub forma de dividende, distribuite incepand cu anul fiscal 2006, vor fi calculate si retinute prin aplicarea cotei de 16% asupra sumei.

Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, se impun de asemenea cu o cota de 16%. in cazul in care acestea au fost constituite anterior datei de 1 ianuarie 2007, dar sunt scadente dupa acest moment, pentru determinarea impozitului pe veniturile din dobanzi se va aplica cota de impozit de la momentul constituirii.

Impozitul se va calcula si retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titlularului, respectiv la momentul rascumpararii in cazul instrumentelor de economisire.
Potrivit normelor, veniturile neimpozabile generate de raporturi juridice incheiate anterior datei de 1 ianuarie 2007 raman neimpozabile pana la data incetarii acestora, iar innoirea depozitelor genereaza un nou depozit.
Sunt neimpozabile veniturile din dobanzi la depozitele la vedere/conturile curente, cele aferente titlurilor de stat si obligatiunilor municipale, precum si veniturile sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legii 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Veniturile obtinute sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen reprezinta diferentele de curs favorabile rezultate in momentul incheierii operatiunii si evidentierii in contul clientului.

Impozitul anual se stabileste de autoritatile fiscale prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net anual determinat ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului respectiv din astfel de operatiuni, pe baza declaratiei privind venitul realizat pe care contribuabilul trebuie sa o depuna.

Castigul realizat din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract si orice alte operatiuni similare se impoziteaza, de la 1 iunie 2005, cu 10%.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro