Din august, specialitatile agricole si alimentare traditionale vor fi protejate

24 iulie 2008

Aparut cu intarziere, Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice isi va incepe, in cele din urma, activitatea in luna august, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. Momentan, Oficiul are deja o parte din echipa - directorul general, directorul adjunct si cateva posturi de executie - necesitand organizarea unui concurs pentru ocuparea altor sapte posturi.

Potrivit ministrului, conducerea Oficiului - reprezentata de doua doamne din judetele Alba si Brasov - are experienta in industria alimentara, in organizarea grupurilor de producatori, dar si experienta cooperarii cu organizatii si camere agricole din Franta.
Ministrul a mai precizat ca in aceste zile va fi discutat planul de lucru al oficiului.

Reprezentantii oficiului urmeaza sa revada lista cu produsele atestate la Ministerul Agriculturii pentru a decide care sunt produsele pe care ne putem baza, daca sunt in spate producatori care pot rezista pe piata din punct de vedere economic. Ei trebuie sa porneasca pentru inceput cu cateva produse pentru care merita sa existe protectie', a spus Ciolos.
Reprezentantii oficiului se vor deplasa in zonele respective pentru a discuta cu producatorii care ar fi interesati sa produca si sa comercializeze produsele protejate si in afara Romaniei.
'Oficiul a fost creat in acest scop de a avea initiativa si a veni in intampinarea producatorilor', a mai spus Ciolos.

Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice (ONPTE) a fost prevazut cu 27 de posturi, din care sase reprezentanti in teritoriu, in Timis, Bihor, Alba, Iasi, Arges si Galati.
ONPTE va acorda asistenta tehnica producatorilor sau procesatorilor la elaborarea documentatiei conform legislatiei comunitare si nationale, pentru a solicita protectia indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate ale produselor agricole sau alimentare romanesti, la nivel national si comunitar.
In prezent, sunt peste 70 de denumiri de origine in Romania pentru care s-ar putea cere protejarea acestora, acestea referindu-se doar la produse alimentare, nu si la bauturi (vinuri, tuica).
In ceea ce priveste produsele traditionale, MADR are atestata o lista de circa 1.700 de astfel de produse.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro