Dijmarescu: Cresterea economica a Romaniei va incetini in acest an la 6%

31 ianuarie 2007

Economia Romaniei va continua sa se dezvolte rapid in acest an, stimulata de investitii si consum, dar amplificarea deficitului de forta de munca va limita cresterea la circa 6%, a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu. "Romania are un potential ridicat de dezvoltare, intrucat se adapteaza la pietele Uniunii Europene. Cresterea economica din acest an va fi de minim 6%", a spus Dijmarescu. Astfel, cresterea PIB din acest an s-ar plasa cu doua puncte procentuale sub nivelul estimat pentru 2006 de Comisia Nationala de Prognoza.

Ritmul de dezvoltare a Romaniei s-a accelerat in ultimii ani, odata cu aplicarea reformelor structurale, perspectiva aderarii la Uniunea Europeana a atras investitorii, iar companiile romanesti si-au modernizat activitatile.

Emigrarea isi pune insa amprenta asupra economiei, in conditiile in care romanii pleaca in Occident in cautarea unor salarii mai bune. "In contextul pietei deschise, unele firme au inceput deja sa aiba probleme cu forta de munca", a spus Dijmarescu.
El a explicat ca avansul economic din acest an va fi generat de extinderea sectorului serviciilor si de cresterea investitiilor in domeniul tehnologic, realizate de antreprenorii privati care vor sa concureze pe piata unica.

Investitiile straine directe se vor mentine la nivelul record de circa opt miliarde de euro, atins anul trecut, atrase de eforturile de modernizare a infrastructurii, evolutia fiind asemanatoare cu cea consemnata in statele baltice, care au aderat la Uniune in 2004, potrivit lui Dijmarescu.

"O reducere a investitiilor straine directe in primul an dupa aderare nu ar avea sens. Trebuie sa construim autostrazi care sa traverseze muntii, daca dorim sa avem o dezvoltare regionala echilibrata. Toate acestea contribuie la existenta unui interes ridicat din partea investitorilor", a spus oficialul BNR.

Deficitul de cont curent, alimentat de cresterea accelerata a consumului, ar putea depasi insa 10% din Produsul Intern Brut (PIB) in acest an, dupa cel de 9-10% consemnat in 2006, a apreciat Dijmarescu.

Fondul Monetar International anticipeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei ar putea ajunge, in acest an, la 13% din PIB.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro