Dezvoltarea economica, stimulata de consum si investitii

Principalii factori de dezvoltare economica inregistrati de Romania sunt consumul si investitiile, se arata intr-un studiu trimestrial elaborat de Grupul UniCredit. Au fost analizati principalii indicatori si tendintele economiei reale pentru statele din Europa Centrala si de Est, precum si perspectivele la nivel macro pentru urmatoarea perioada a anului 2006. Potrivit aceluiasi studiu, pentru Romania potentialul de crestere ramane unul pozitiv pentru acest an. In schimb, procesul de dezinflatie avanseaza destul de lent, ca urmare a presiunilor atat din partea cererii cat si a ofertei agregate. In semestrul al doilea al anului curent, presiunile de natura cererii sunt estimate sa prevaleze cu toate ca si ajustarile de preturi administrate si accize vor ramane importante. In aceste conditii, mentinerea inflatiei pe traiectoria stabilita de BNR va depinde de intarirea in continuare a politicii monetare. Recenta revizuire a tintei de deficit bugetar este de natura sa determine presiuni suplimentare atat asupra inflatiei, cat si asupra balantei externe. Deficitul de cont curent va continua sa se adanceasca in special pe seama cererii de importuri pentru investitii, insa investitiile straine directe, in crestere, vor asigura sustenabilitatea acestuia.

Cresterea PIB-ului in primul trimestru, 6,9%
  
Aceeasi factori mentionati - investitiile si consumul au determinat o crestere a PIB-ului cu 6,9% in primul trimestru al anului. Potrivit estimarilor, cererea interna va ramane destul de importanta si in acest an, ca urmare a mentinerii unui consum ridicat privat si public, dar si a investitiilor in crestere. In ansamblu, analistii UniCredit Group apreciaza o crestere economica pentru 2006 de 5,5%. Procesul de dezinflatie a avansat in trimestrul al doilea, cu un indice anual al preturilor de consum in scadere la 7,1 %, la sfarsitul lunii iunie anul curent. Este de asteptat ca in semestrul al doilea al anului, presiunile suplimentare asupra inflatiei sa fie resimtite in special din partea cererii, mai ales in perspectiva redimensionarii deficitului fiscal, care este estimat la 2% din PIB. Proiectia economistilor UniCredit pentru finalul anului ramane la 7%, conditionata de intarirea politicii monetare.

Deficitul de cont curent estimat la 9,5%
  
Deficitul de cont curent va continua sa creasca, ajungand la 9,5% din PIB la sfarsitul perioadei, din cauza importurilor masive stimulate si de iminenta lansare a proiectelor de investitii in infrastructura. In schimb, investitiile straine directe sunt in ascensiune, urmand sa ajunga la 7,5 milioane de euro, ca urmare a investitiile green field, cumulate cu aportul mare al intrarilor de capital strain din privatizari. Totodata, specialistii UniCredit considera ca rata dobanzii de referinta va ajunge la 9,5 la sfarsitul perioadei, in crestere cu 2 procente fata de anul precedent. Potrivit raportului, PIB-ul va inregistra un avans de 5,5%, in timp ce rata inflatiei se va situa la 7% la finele anului, peste nivelul prognozat de BNR, de 6,8%. Deficitul fiscal va ajunge insa la 2% din PIB. In ceea ce pribeste ponderea datoriei publice in PIB, Unicredit estimeaza pentru Romania 18,9 procente. Dintre tarile candidate, Bulgaria va inregistra o crestere economica de 5,5%, in timp ce Turcia si Croatia de 4,3, respectiv 4,2%. In ceea ce priveste rata anuala a inflatiei, Turcia conduce cu 9,1%, urmata de Bulgaria cu 6.6% si de Croatia, cu 3,7%. Conform raportului, Bulgaria va inregistra cel mai mare deficit de cont curent dintre tarile candidate la Uniunea Europeana la sfarsitul acestei perioade, adica 12,5%, urmata de Croatia si Turcia cu 6,8%.

Despre UniCredit Romania

UniCredit Romania este o banca comerciala cu actionariat strain, ce opereaza pe piata romaneasca din 1997. Capitalul social al UniCredit Romania este in prezent de peste 230 milioane lei. Actionarul majoritar este Grupul UniCredit, cu 99,94% din actiuni, una dintre cele mai importante institutii financiare din lume cu o valoare de piata de peste 60 miliarde euro, avand active totale de peste 782 miliarde Euro.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro