Preţul cărnii şi al produselor din carne va creşte în această perioadă numai din cauza devalorizării leului, a declarat pentru ROMPRES preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii Sorin Minea."Orice prăbuşire a leului se va vedea în preţurile produselor alimentare, în acelaşi procent. Neîncrederea faţă de leu va conduce la o majorare a acestor produse, dar în nici un caz de sărbători. Dacă euro nu creşte brusc, nu există nici o problemă de salt al preţurilor, cel puţin la carne", a explicat Minea. Acesta a precizat că, faţă de anul trecut, preţurile nu mai sunt la fel de stabile din cauza creşterii monedei euro.
În prezent, procesatorii achiziţionează carnea de porc cu 1,7- 1,8 euro/kg în carcasă, un preţ similar cu cel din 2006, diferenţa în lei fiind dată doar de rata de schimb.
Totuşi, Minea consideră că în cazul în care apar creşteri pe toate segmentele materiilor prime, cum ar fi lapte, carne, legume, cereale, piaţa poate înregistra un dezechilibru care se va regăsi automat în preţurile produselor alimentare.
'Eu nu cred în declaraţiile guvernului privind stabilitatea monedei europene în 2008, ci mai degrabă într-o cădere accentuată a leului. Nici productivitatea mare dată de guvern, pe seama construcţiilor, nu cred că este reală pentru că preţul construcţiilor este umflat artificial', a precizat Minea.
Potrivit ARC, carnea şi produsele din carne de porc s-au scumpit în acest an cu procentaje cuprinse între 10 şi 25 la sută, mai ales pe segmentul produselor de lux obţinute din carne de foarte bună calitate. Oferta procesatorilor pe piaţa internă este de 800-900 de produse din carne.
La ora actuală, procesatorii români din industria de mezeluri apelează la importuri de pe piaţa europeană în proporţie de 70 la sută pentru asigurarea materiei prime şi doar 30 la sută achiziţionează de pe piaţa internă.
Potrivit datelor ARC, peste 60 la sută din piaţa autohtonă a mezelurilor este dominată de cinci mari producători, care îşi dispută anual în jur de 600 de milioane de euro. Statisticile relevă faptul că această industrie este sufocată şi de produsele provenite din 'piaţa neagră', unde anual sunt rulaţi alţi 200 de milioane de euro. În România se vând zilnic 300 de tone de carne preparată şi mezeluri, consumul anual de preparate din carne fiind de 10 kilograme//locuitor.
ROMPRES
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro