Deficitul de cont curent al Romaniei ar putea ajunge la 17,5% din PIB in acest an

1 februarie 2008

Fitch estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei poate ajunge la 17,5% din PIB in 2008, fiind acoperit intr-o masura mai mica din investitii straine, care ar putea reprezenta 5,5% din PIB in acest an, fata de 6% in 2007, a declarat analistul Fitch, Andrew Colquhoun.

Fitch estimeaza o adancire a deficitului de cont curent pana la 17,5% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei in acest an, de la aproximativ 14% din PIB in 2007.

Deficitul de cont curent s-a adancit, in primele 11 luni ale anului trecut, cu 72,6% fata de acelasi interval din 2006, la 15,3 miliarde euro - valoare ce reprezinta circa 13% din PIB, ca urmare a dezechilibrului comercial in continua agravare, potrivit statisticilor bancii centrale.

"Daca deficitul de cont curent continua sa se adanceasca, semnele de supraincalzire a economiei romanesti s-ar putea intensifica, iar Romania s-ar putea astepta la o 'aterizare fortata'. De asemenea, se poate afla in situatia de a nu mai putea atrage finantare pentru acoperirea deficitului de cont curent", a explicat Andrew Colquhoun.

El a adaugat ca o alta problema a economiei romanesti o constituie inflatia ridicata. "In cazul in care inflatia in Romania continua sa fie la un nivel mai ridicat decat al partenerilor comerciali, competitivitatea pe plan extern a tarii ar putea scadea, ceea ce ar face si mai grea sarcina de diminuare a deficitului de cont curent", a mai spus analistul de la Fitch.

O alta dificultate in limitarea deficitului de cont curent o constituie faptul ca acoperirea acestuia din investitiile straine directe este in scadere. Andrew Colquhoun estimeaza ca investitiile straine directe in Romania vor scadea la 5,5% din produsul intern brut (PIB) in 2008, de la aproximativ 6% din PIB in 2007.

"Romania mai are inca active valoroase de privatizat, insa fara acestea acoperirea deficitului de cont curent din investitiile straine este in scadere", a mai spus specialistul de la Fitch.

Anul trecut, investitiile straine directe au ajuns la peste 7 miliarde euro, potrivit unor estimari ale bancii centrale. In primele 11 luni ale lui 2007, investitiile straine directe in Romania au fost de 6,55 miliarde euro si au acoperit 43% din deficitul extern acumulat in acelasi interval, fata de o acoperire aproape integrala in perioada similara a anului 2006.

Din ianuarie pana in noiembrie 2007, investitiile straine directe au scazut cu 21% in raport cu aceeasi perioada a anului 2006, cand se situau la 8,3 miliarde euro, in urma preluarii de catre Erste Bank a 36,8% din actiunile BCR, arata datele publicate de BNR.

Anul 2008 vine cu un factor suplimentar de presiune asupra stabilitatii economiei romanesti, respectiv cheltuielile suplimentare din bugetul de stat pe care le presupun alegerile locale si parlamentare. In acest context, Fitch estimeaza deficitul bugetar al Romaniei la 3,5% din PIB in 2008, in crestere de la nivelul de 2,4% din PIB anuntat de Guvern pentru 2007.

"Factorul politic reprezinta o mare problema pentru Romania in acest an. Politica fiscala s-a relaxat si nu ajuta la corectarea dezechilibrelor", a mai spus Colquhoun.

NewsIn
 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro