Majorarea dobanzii cheie cu un punct procentual si marirea provizioanelor cerute bancilor la creditele in valuta acordate, decise luni de BNR, vor avea ca efect cresterea dobanzilor la creditele si depozitele bancare peste 3-4 luni, a spus joi viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. Oficialul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a explicat ca exista un decalaj de 3-4 uni de transmisie a deciziilor de politica monetara, astfel ca deciziile de luni vor fi resimtite abia in vara. Efectul acestor masuri se epuizeaza in circa 18 luni, a adaugat viceguvernatorul BNR.
De altfel, efectul majorarii dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,5%, decisa pe 31 octombrie 2007, se va resimti la sfarsitul lunii februarie si inceputul lui martie, a aratat Popa.
"Efectul majorarii provizioanelor va face bancile mai constiente de riscurile valutare", a declarat Popa.
El a explicat ca banca centrala a reactionat preventiv, prin majorarea dobanzii de politica monetara cu 1%, la ceea ce a estimat ca se va intampla, tinand cont de decalajul cu care se transmit masurile in economie.
Cristian Popa nu vede, insa, vreaun impact semnificativ al majorarii dobanzii cheie cu 2 puncte procentuale in ultimele trei luni - de la 7% la 9% - asupra cresterii economice, pe care o estimeaza la peste 5% atat in acest an, cat si in 2009.
Deficitul de cont curent al Romaniei ar trebui sa se plafoneze in acest an ca pondere in produsul intern brut (PIB), anticipeaza viceguvernatorul BNR, care crede ca deficitul de cont curent se va mentine la nivelul anului 2007 sau chiar se va restrange.
Popa nu crede ca estimarea agentiei de rating Fitch - care vede un deficit de cont curent al Romaniei de 17,5% din PIB in 2008 - este realista.
BNR spera sa isi reduca rolul de sterilizare a excesului de lihiditate din piata, care presupune costuri mari
"In viitor, din ce in ce mai multe banci se vor transforma din creditori in debitori fata de banca centrala, ceea ce este mai putin costisitor pentru BNR", a spus Popa.
In prezent, BNR sterilizeaza, prin licitatii la care atrage depozite de pana la doua saptamani, excesul de lichiditate din piata bancilor, pentru care plateste, insa, o dobanda anuala egala cu cea de politica monetara - de 9%.
Inversarea pozitiei bancilor comerciale fata de BNR se va produce, insa, atunci cand se va diminua excesul de lichiditate din piata, estimat la 3 miliarde euro de guvernatorul Mugur Isarescu.
In luna ianuarie, volumul total al operatiunilor de sterilizare ale BNR a fost de 33 miliarde lei (aproape 9 miliarde euro), bani atrasi de la banci in depozite cu scadente diferite, ce au variat de la o zi la o saptamana.
NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro