De ce sa iti infiintezi o firma in anul 2021?

Categorie: Afaceri

Infiintarea unei firmei in anul 2021 presupune parcurgerea catorva pasi birocratici care iti ateste existenta ca entitate juridica a afacerii tale. Daca nu ai timp sau nu te pricepi, sau pur si simplu nu doresti sa petreci ore intregi la ONRC, poti apela la serviciile unui avocet sau ale unei firmei specializate in infiintarea de societati comerciale. Doua drumuri pana la ONRC, un drum la banca pentru deschiderea unui cont si un drum la notar pentru specimen de semnatura sunt suficiente pentru a-ti pune firma pe roate.

Pentru inceput, parcu lista de coduri caen in vigoare din anul 2008, astfel in cat sa poti alege cat mai atent domeniul principal de activitate al firmei tale, precum si domeniile de activitate aditionale.

Ti se par coplesitori acesti pasi? Nicio problema, mergi cu incredere mai departe!

Antreprenoriatul- o moda a secolului XXI

Potrivit celebrei reviste Forbes, contrar multor propovaduitori de moda noua, antreprenoriatul nu s-a nascut in Romania în ultimii 10 ani si nici macar dupa revolutie. El este rezultatul industrializarii si a progresului economic din ultimele cateva decenii.

Romanii prefera sa declare decat sa execute – Romania 48% din populatia activa prefera sa deschida o afacere fata de 37% cat este media la nivelul UE, in timp ce concentatia de companii la mia de locuitori este de 24 fata de 42 in restul Europei

Principalele probleme ale antreprenorilor din Romania sunt viziunea strategica limitata, copierea unor afaceri fara a intelege esenta acestora, lipsa de pregatire profesionala pe cand in restul UE, alegerea unei echipe nepotrivite, concentrarea pe un segment de piata prea larg, comunicare precara cu clientii

Subiectul la moda in finantarea alternativa a IMM-urilor, crowdfunding-ul are inca dificultati majore in acceptarea de catre mediul economic si juridic, pe cand in SUA si unele state din UE e o varianta cu crestere fulminanta

In Romania patronii in dificultate prefera sa se ascunda in spatele insolventei decat sa rezolve cauzele problemei care i-au adus in aceasta pozitie.

Infiintarea unei firme- aspecte importante si motivatie

Infiintarea unei firme presupune multa ambitie, timp alocat afacerii si motivatie continua de a gasi solutii inovative pentru a-ti dezvolta mereu business-ul si a fi competitiv pe o piata concurentiala extrem de dura. In al doilea rand, sa ai propria ta afacere inseamna, indirect, sa le demonstrezi celor din jurul tau ca poti si ca abilitatile tale de lider te vor ajuta sa ai o cariera prospera in calitate de antreprenor.

Ce trebuie sa faci?

Te-ai hotarat  sau ai o idee de afacere si vrei sa infiineezi o firma? Daca ai ales un SRL, inainte de a porni procesul de infiintare, este bine sa te informezi in legatura cu cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunosti despre denumirea firmei, sediul social, asociati si administratori, obiect de activitate (lista de coduri CAEN), etc.

Alegerea codurilor CAEN

Toate activitatile economice au fost grupate si clasificate in grupe si clase CAEN, acestea din urma (clasa sau codul CAEN format din 4 cifre), fiind cele la care trebuie sa te raportezi. In functie de activitatile pe care intentionezi sa le desfasori, alege codurile CAEN care descriu activitatile vizate. Citeste cu atentie nu doar titlul claselor CAEN, ci si descrierea acestora. Lista completa a codurilor CAEN o gasesti pe pagina oficiala ONRC.

Un SRL poate avea un singur cod CAEN principal, care desemneaza de obicei activitatea de baza a firmei sau cea din care societatea genereaza cele mai mari venituri. Codul principal al firmei va fi cel trecut si pe Certificatul de Inregistrare. Pe langa acest cod principal, un SRL poate avea un număr nelimitat de coduri secundare, toate acestea fiind consemnate in Actul Constitutiv al firmei.

In incheiere, iti prezentam, pes curt, cateva argumente pentru care ti-ai dori sa ai propria ta afacere:

  • Doresti sa fii independent, sa devii propriul tau sef;
  • Vrei mai multi bani, asa ca aspiri la o viata mai buna pentru tine si familia ta;
  • Vrei sa te afirmi si sa demonstrezi ca poti;
  • Ai acumulat suficient de multa experienta incat sa urmezi propriul tau drum in cariera;
  • Ai ceva de demonstrate;
  • Ai o idee fantastica de afaceri.

 


Alte articole