De ce sa inlocuiesti releul de tensiune cu unul nou

13 noiembrie 2021

Alimentarea electrica a motocicletei ajuta la functionarea in cele mai bune conditii a vehiculului.

O motocicleta nu se bazeaza doar pe combustibil si pe functionarea in cele mai bune conditii a motorului. Buna functionare a acestui vehicul tine, in mare masura, si de performantele sistemului electric. Nu de alta, insa traim in plina era tehnologizata, in care energia electrica joaca rolul primordial.

Sistemul electric al motocicletei reprezinta un set de dispozitive care fie produc curent electric, fie funcționează cu curent electric. Pentru buna funcționare a echipamentului și a transmisiei curentului electric este nevoie și de componente suplimentare: fire, butoane, releuri și altele.

Importanta regulatorului de tensiune

Regulatorul de tensiune are rolul de a rectifica curentul electric, de a incarca bateria si de a alimenta toate aparatele electrice ale motocicletei de la un alternator de 100W. Acesta schimba curentul alternativ in curent continuu si il face mai stabil.Acest lucru afecteaza mai bine iluminarea, functionarea intrerupatorului de semnalizare si lumina de frana. Funcționarea regulatorului de tensiune a redresorului si, in același timp, funcționarea generatorului pe motociclete este verificata cu ajutorul unei lampi de avertizare. Cand motorul este oprit, comanda este pornita, cand functioneaza, se stinge. Acest lucru indica faptul ca generatorul si redresorul-regulatorul sunt in stare buna.Ingrijirea redresorului-regulator tensiune consta in curatarea acestuia de praf si murdarie. Murdaria inhiba racirea redresorului-regulator, ceea ce duce la defectarea acestuia.

Importanta inlocuirii regulatorului de tensiune

Rolul unui regulator de tensiune este acela de a doza uniform cantitatea de energie electrica pe care o primeste fiecare dintre consumatorii de la bordul motocicletei. Sarcina acestei componente este de a controla tensiunea produsa de alternatorul vehiculului, pentru a reincarca acumulatorul. Modul in care regulatorul intervine in functionarea alternatorului este acela de a-l forta pe cel din urma sa mentina o tensiune cuprinsa in intervalul dintre 13,5 volti si 14,5 volti.

Astfel, bateria poate functiona in deplina siguranta si deserveste in cele mai bune conditii circuitele electrice si componentele motocicletei. Sistemul de iluminare, cablajele, pot sa functioneze, astfel, concomitent, fara ca sistemul electric sa inregistreze perturbari cauzate de eventuale dereglari ale fluxului asigurat de alternator.

Alege regulator tensiune de pe unimotors.ro dealer autorizat de piese moto si accesorii diverse, OEM.

Simptome ale unui regulator de tensiune defect

Din cauza caracterului polivalent al acestei piese, regulatorul de tensiune poate influenta comportamentul general al motocicletei pe care o conduci. Desi, la prima vedere, doar sistemul electric este supus capriciilor acestui subansamblu, disfunctiile regulatorului de tensiune se pot rasfrange inclusiv asupra functionarii propulsorului. Printre manifestarile care te pot alerta cu privire la nevoia de a-l repara sau de a-l înlocui se numara următoarele, indiferent de ordinea în care pot surveni acestea: epuizarea resurselor de energie ale bateriei, disfunctii ale tabloului de bord, functionarea defectuoasa farurilor ori functionarea greoaie a motorului.

De aceea, este foarte importamt sa ai grija de sistemul electric al motocicletei tale si sa observi orice disfunctionalitate, mai ales la nivelul regulatorului de tensiune. Apeleaza, cu incredere, la sfaturile specializate ale unui mecanic atunci cand ai nevoie.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro