De ce purtarea măștii de protecție nu trebuie să fie opțională

7 august 2020

În contextul pandemiei de COVID-19, au fost identificate și promovate trei acțiuni de bază pe care fiecare ar trebui să le transforme în comportament pentru a reuși ținerea sub control a răspândirii virusului. Spălatul pe mâni, distanțarea socială și, nu în ultimul rând, purtatul măștii sunt obligatorii. De adoptarea acestor acțiuni depinde evoluția situației epidemiologice naționale și internaționale.

Purtarea măștii este un act de responsabilitate socială. În același timp, atunci când vine vorba de utilizarea unor echipamente și consumabile medicale este foarte importantă o documentare prealabilă care să ducă la identificarea unui furnizor de încredere. Calitatea acestor echipamente determină și comportamentul și performanțele lor în condițiile specifice de utilizare.

Din ce în ce mai multe studii și profesioniști din domeniul medical subliniază faptul că masca este o unealtă eficientă de prevenire a răspândirii COVID-19, așa că ar trebui să o porți.

Măștile îi protejează pe cei din jur

Modul principal prin care se răspândește coronavirusul este prin picăturile microscopice de salivă pe care fiecare le răspândește în momentul în care tușește strănută sau vorbește. Masca poate bloca aceste picături microscopice, astfel încât să nu plece de la individul infectat către alte persoane. Cu cât masca este mai performantă cu atât gradul de protecție este mai ridicat. Totuși, orice tip de mască are un rol esențial în diminuarea gradului de risc.

Previne infecțiile provenite de la pacienți asimptomatici

Virusul poate fi transmisibil înainte să apară simptomele. Acesta este momentul cu cel mai ridicat grad de risc. De aceea purtarea măștii este esențială pentru oprirea răspândirii virusului de la pacienți asimptomatici către persoane care prezintă un risc crescut de dezvoltare a unor forme grave. Organizație Mondială a Sănătății (OMS) recomandă purtarea generalizată a măștii de protecție chiar și de către persoanele care se consideră sănătoase.

Masca te protejează o potențială infecție

Unele studii arată și un oarecare grad de protecție oferit de mască purtătorului. Dar, aceste beneficii de protecție personală devin mai puternice în momentul în care masca este purtată generalizat, de către toată lumea. În timp ce această protecție poate fi una imediată, propriu-zisă prin blocarea picăturilor purtătoare de virus, o purtare generalizată determină diminuarea circulației virusului în comunitate și, implicit, diminuarea riscului de infecție pentru toată lumea.

 Purtarea măștii poate ajuta recuperarea economică

Un raport realizat de către Goldman Sachs și citat de BBC arată că obligativitatea purtării măștii la nivel național ar putea substitui măsurile de carantină, respectiv ar permite reluarea activităților economice la parametrii cât mai apropiați de cei normali. Astfel s-ar putea reduce considerabil efectele negative la nivelul economiei.

Masca NU este recomandată în timpul activităților sportive

OMS recomandă că nu este necesară purtarea măștii în timpul practicării de activități fizice intense deoarece pot împiedica o respirație normală. Mai mult, transpirația facilitează udarea rapidă a măștii, ceea ce favorizează dezvoltarea de microorganisme. De aceea, în timpul activităților fizice, distanțarea socială devine cea mai importantă măsură de prevenție.

 

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro