De foarte multe ori când vine vorba despre certificatul energetic pentru clădiri apar întrebări legate de utilitatea acestuia, multe persoane considerându-l un act inutil, birocrație inutilă etc.
Vom vedea în continuare ce este un certificat energetic și cui îi este util, astfel încât numărul căutărilor de genul "vânzare fără certificat energetic" pe Google să fie cât mai mic în viitor.
Certificatul energetic (certificatul de performanță energetică a clădirii) este un document legal, tipărit, care arată cât de performantă este o clădire sau o parte a acesteia (un apartament, de exemplu) din punct de vedere energetic.
Acest document poate fi elaborat doar de către un auditor energetic atestat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, iar cel care trebuie să solicite acest lucru și să plătească pentru obținerea lui este (după caz) proprietarul, respectiv administratorul sau investitorul.
Auditorii încadrează imobilele în clase energetice de la A la G, ceva similar cu ce știți de la electrocasnice.
O clădire din clasa A are un consum energetic de sub 125 kWh/m2/an, iar una din clasa G are un consum energetic de peste 820 kWh/m2/an.
Pentru a putea înțelege mai clar acest lucru, vom face o paralelă cu electrocasnicele.
De ce aveți nevoie să știți în ce clasă energetică se încadrează un astfel de produs? Pentru că unul dintr-o clasă superioară consumă mult mai puțină energie decât altul dintr-o clasă inferioară, lucru valabil și la clădiri.
Cui folosește să știe cât de eficient din punct de vedere energetic este un produs electrocasnic:
Toate aceste considerente sunt valabile și în cazul imobilelor.
Astfel, cine cumpără sau închiriază un imobil dintr-o clasă energetică superioară va avea facturi de întreținere mai mici decât în cazul în care imobilul ar avea o eficiență energetică mai scăzută.
Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro