Datele false din Biroul de Credit, pot genera daune morale de milioane de lei

9 iunie 2008

Consumatorii nemulţumiţi că li se încalcă drepturile prin refuzul acordării de credite din cauza unor date eronate de la Biroul de Credit ar putea primi ca daune morale sume estimate la milioane de lei, a declarat, luni, pentru ROMPRES, preşedintele Agenţiei de recuperare debite Urban&Asociaţii, Iulian Urban. El a precizat că unui cetăţean, Ilie Gheorghe, care figura cu date eronate la Biroul de Credit şi i s-a restricţionat, din acest motiv, accesul la un credit, a primit o hotărâre judecătorească favorabilă, prin care banca a fost obligată să-l despăgubească pe om cu 5.000 de lei, întrucât instituţia bancară a comunicat date false Biroului de Credit.
           

"Hotărârea Tribunalului Bucureşti, care este irevocabilă, poate declanşa o explozie de procese pentru acordarea de daune morale în valoare totală de milioane de lei, având în vedere că aproximativ două milioane de români figurează în evidenţele Biroului de Credit, mulţi din cauza datelor eronate transmise de instituţiile de credit", a spus Urban.
           

Reprezentantul Urban&Asociaţii a salutat decizia unor judecători de la Tribunalul Bucureşti, într-o altă cauză, prin care magistraţii au respins cererea Biroului de Credit prin care acesta solicita să i se recunoască faptul că nu trebuie chemat în judecată în cazul înscrierii unor date eronate în raportul de credit al unei persoane, ci instituţia de credit care i-a comunicat datele. Judecătorii bucureşteni au respins această acţiune şi au considerat că Biroul de Credit este total răspunzător, în solidar cu banca, faţă de 'restanţierul' păgubit. Prin urmare, orice persoană din România care figurează ca restanţier la Biroul de Credit şi nu mai poate lua credite din cauza unor date eronate poate să dea în judecată această instituţie în solidar cu banca şi să ceară judecătorilor să le oblige pe ambele la plata de daune.
           
Ilie Gheorghe va rămâne în istorie drept primul român care a îngenuncheat tandemul bancă/Birou de Credit, a mai spus Iulian Urban.
          
 Înfiinţat la sfârşitul anului 2003 şi înregistrat la Registrul Comerţului în data de 16 februarie 2004, Biroul de Credit este o societate pe acţiuni care are ca acţionari 25 de bănci.
           

Biroul de Credit este operaţional din data de 16 august 2004, conform site-ului societăţii, şi gestionează date negative şi pozitive, date referitoare la fraudulenţi şi inadvertenţe, provenite din surse bancare şi non-bancare.

Rompres

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro