Un cuvant poate caracteriza acesta demisie: previzibila! Unii analisti o considera asteptata, chiar negociata la Viena, dupa spusele fostului ministru de finante Ionut Popescu iar unii doar intempestiva. Cauzele sunt inca disputate: unii cred ca e vorba de o neintelegere legata de procesul de restrucutrare foarte amplu desfasurat acum in BCR, altii doar de rezultatele mai slabe, ce au lasat BRD in fata! Adevarul e ... la mijloc!
Analistul economic, Ilie Serbanescu, considera ca demisia lui Nicolae Danila era de asteptat. “Era de asteptat ca actionariatul majoritar sa isi impuna omul pe care il doreste. A fost vorba de un interimat la conducerea bancii. Ma asteptam ca acest interimat sa dureze mult mai putin, decat a durat", a declarat analistul la TMC.
Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, actionar la BCR, crede ca demisia lui Nicoale Danila poate fi atribuita unei diferente de opinii intre acesta si Erste Bank cu privire la restrucurarea bancii, afirma acesta pentru NewsIn. "Eu stiu ca Nicolae Danila a avut o conventie cu Erste Bank pentru un mandat pe o perioada mai lunga, iar faptul ca si-a dat demisia poate arata ca ceva n-a mai functionat. Probabil nu au mai functionat pe aceeasi frecventa. Erste a inceput un proces de restructurare foarte amplu, ceea ce a facut ca, in primul semestru Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) sa aiba rezultate mai bune. Eu ma bucur ca BRD a afisat performante financiare bune, ca suntem si acolo actionari, insa ma ingrijoreaza ce se petrece in BCR", a explicat Fercala. Acesta mai considera ca numirea lui Wimmer la sefia BCR era oarecum previzibila, deoarece acesta fusese transferat la Bucuresti dintr-o pozitie extrem de puternica, de membru in boardul grupului financiar austriac.
Prezent la TMC, Ionut Popescu, fost ministru de finante, crede ca demisia a fost brusca dar previzibila: "Demisia este surprinzatoare, pentru ca e brusca, nu era cu nimic anuntata. Dar, pe de alta parte, daca privim din alt orizont de timp, era oarecum previzibila. Peste tot acolo unde se schimba actionarul principal, mai devreme sau mai tarziu, si managementul se schimba. Domnul Danila a condus bine banca si datorita felului cum a fost condusa banca, statul roman a putut sa incaseze o suma absolut substantiala atunci cand s-a privatizat banca. Dar, era pe undeva previzibil faptul ca noii actionari, mai devreme, sau mai rarziu isi vor impune propriul management", spune Popescu. Acesta mai afirma ca plecarea lui Danila a fost negociata la Viena, stirea va fi neutra pentru piata si crede ca nu va trece mult si acesta va prelua o alta banca.
"Eu nu cred ca este pur si simplu o plecare intempestiva. Eu cred ca e pana la urma negociata, se pleaca cu un anumit pachet compensatoriu din fruntea unei banci. Deci nu cred, dar nu avem inca toate datele pentru a ne pronunta. '
Concluzia? Danila, un bancher vanat!
Un punct comun au cei 3 analisti: Danila va face cariera intr-o alta banca! Presedintele SIF Transilvania spune ca Danila va fi un bancher vanat de toate bancile din Romania, deoarece este profesionist si a demonstrat ca are performante. Fostul ministru al finantelor crede cu tarie ca nu e inmormantare: ”Cred ca domnul Danila probabil va prelua conducerea unei alte banci", spune si Ionut Popescu.
BanisiAfaceri
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro