Cum va actiona BNR?

26 septembrie 2007

Inflatia mare si ieftinirea leului pot obliga BNR sa tina dobanda cheie la 7% spun analisti. Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine, miercuri, rata dobanzii de politica monetara la 7% pe an, ca urmare a puseului inflationist din august si a deprecierii drastice suferite de leu in ultima luna, estimeaza majoritatea analistilor, chestionati de NewsIn. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma zilele trecute ca spera ca nivelul de 4,96% atins de inflatie in august sa reprezinte nivelul maxim din acest an, dar "avand in vedere nivelul scazut al inflatiei inregistrate in luna septembrie a anului trecut si luand in calcul efectul de baza, este posibil ca inflatia din august sa nu reprezinte nivelul maxim".

Parerile analistilor sunt impartite: unii sustin ca Banca Centrala nu va creste dobanda, altii cred ca este posibila o schimbare in sus. O majorare a dobanzilor ar fi prematura", e de parere economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun. El sustine ca BNR va mentine, cel mai probabil, rata dobanzii de politica monetara, in principal din cauza inflatiei peste asteptari si a deprecierii recente a leului.

"Ne asteptam ca BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 7%. Dupa deprecierea recenta a leului, estimam ca banca centrala va amana majorarea pana in februarie anul viitor, cand prognozam o urcare cu 0,5% a dobanzilor, determinata de presiunile inflationiste", a declarat Ciprian Dascalu, economist senior la ING Bank Romania.

Spre deosebire de ceilalti analisti, vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, se asteapta la o majorare cu 0,25 de puncte procentuale a ratei dobanzii de catre BNR in luna septembrie si la o mentinere a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru banci. "Rezervele nu le mai poate scadea, nici la cele in lei nici la cele in euro, deoarece conditiile macroeconomice impun un control mai strict. Banca centrala nu ar mai avea de ce sa scoata bani din piata, deoarece ar risca sa creeze presiuni asupra inflatiei", a mai explicat Cabat.

La ultima sedinta de politica monetara, Banca Nationala a Romaniei a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 7% pe an, dar a modificat dobanzile pentru facilitatea de depozit si pentru cea de credit pentru a creste rolul de semnal al dobanzii cheie si pentru a limita volatilitatea dobanzilor din piata interbancara.

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro